[ad]

Der er mange overvejelser, der skal gøres, når man skal vælge barnevogn. Stil og komfort, men også størrelse, pris, holdbarhed og sikkerhed er afgørende for dit valg af barnevogn. I dette indlæg vil jeg præsentere forskellige barnevogne – og tilbehør hertil.

HAPPY barnevogne fra BRIO

Udendørs lur i næsten al slags vejr
Vi har haft besøg af nogle amerikanere, som var rystede over, at vi lod vores baby sove ude i barnevognen. Både fordi det var udendørs, i al slags vejr, men også fordi vi jo ikke kunne holde opsyn med barnet! De var ikke specielt imponeret over min salgstale om, at børn både blev sundere og sover længere (vigtigt som evig-træt mor), når det foregår udendørs. Og vi anvender naturligvis både regnslag og babyalarm, så baby er ikke bare overladt til sig selv derude i regnen (!). De ville tydeligvis ikke tage tilbage til USA, og kopiere denne underlige danske tradition…

Note: jeg har ingen videnskabelige beviser for mit postulat om, at børn sover længere og bliver sundere (mindre syge), når luren foregår udendørs! Der er udelukkende egne erfaringer, som jeg baserer dette på.

Læs iøvrigt Sundhedsstyrelsens anbefalinger mht. små børns udendørsophold i kulde.

Odder barnevogn model Olivia soft zip
Liggemål i barnevogn
I Danmark er barnevogne større end mange andre lande. Det skyldes, at vi lader vores børn sove i barnevognen – gerne helt frem til, at barnet er omkring 3 år. Derfor er det væsentligt, at du køber en barnevogn med et liggemål på 95 cm eller mere, da barnet så ikke føler sig klemt efterhånden, som det bliver større.

Barnevogn i bil
Ved du, at du kommer til at skulle medbringe barnevognen i bil, så test allerede i barnevognsforretningen, om barnevognen kan være i bilens bagagerum. Det er selvfølgelig muligt at surre barnevognen fast til bilens tag eller bag på bilen (som cykler), men personligt synes jeg, at det er rart, når barnevognen kan være i bagagerummet.

BRIO model Kompakt Plus pakket ned i bilen

Mange barnevogne sælges med et meget sammenklappeligt barnevognsstel. Bl.a. Odders X-dream letvægts-stel og BRIO Kompakt Plus.

Se en lille reklamefilm, som BRIO og Volkswagen har begået, hvor du ser en BRIO barnevogn blive skilt af, så den kan være i en WV Fox.

Plads til indkøb
Jeg bor i gåafstand til alverdens supermarkeder. Jeg har valgt en barnevogn med god plads nedenunder til indkøb (hvor indkøbsposer kan stå lodret i kurven istedet for at skulle skubbes ind sidelæns). Det er guld værd! Oftest er det meget nemmere at handle med baby i barnevogn frem for at skulle tage meget lille baby med i bil, og derefter i lift i indkøbsvognen!

 

Tjekliste – når du køber barnevogn
Odder Barnevognsfabrik har lavet en rigtig fin tjekliste, som du med fordel kan gå igennem, inden du køber barnevogn.

Køb barnevogn med fokus på sikkerhed

Afstand mellem styr og kasse skal være mindst 223 mm.

Kassens sikring til stellet skal enten kræve mere end én handling for at udløses eller en kraft på mindst fem kilo. Skruer kan arbejde sig løs og er derfor ikke en god løsning.

Stellets sammenklapningsmekanisme skal have to trin, og der skal to af hinanden uafhængige bevægelser til at udløse den.

Bremserne skal kunne betjenes fra førerens side. De skal være så effektive, at vognen bliver stående på et skråt underlag. Støttebøjler giver en ekstra sikkerhed.

Køb en barnevogn med Dansk Varefakta Nævns (DVN) mærke. Så opfylder vognen DVNs krav til sikkerhed og funktion.

Der må ikke være aftagelige skruer eller lignende, der er så små, at et lille barn kan sluge dem.

Der må ikke være steder på barnevognen, hvor barnet kan få en finger i klemme.

Der skal være seleringe i vognen. De skal sidde godt fast og være placeret et sted mellem 40 – 46 cm fra hovedenden. Så passer de til de DVN-mærkede seler. Barnet skal have sele på fra 5-6 måneders alderen.

Kilde: Odder Barnevognsfabrik.

Læs også DR1’s Rabattens guide til barnevogne.

Odder – dansk klassiker
Jeg har en meget enkel sort Odder barnevogn. Den er købt i farven sort, men er nu falmet og grålig efter flere års hård sollys gennem vinduerne i vores udestue (som er hvor barnevognen bliver opbevaret). Jeg har intet gjort, for at beskytte den mod sol. Det kunne man jo gøre…

Model Odder Camilla 21783 med letvægtsstel

Design selv din Odder barnevogn
Odder vognen giver dig mulighed for selv at designe din barnevogn. Det gælder for den barnevognsmodel, der hedder Comfort Classic. Du kan selv vælge farverne på stoffet – Comfort Microfiber – og der er 101 farvemuligheder, så din barnevogn kan kun blive helt nøjagtig, som du ønsker!

Besøg hjemmesiden for Odder Barnevognsfabrik.

Odder barnevogne kan kun købes i BabySam. Det er BabySam, der ejer Odder Barnevognsfabrik.

Emmaljunga – sej svensk klassiker
Jeg har en oplevelse af, at Emmaljunga og Odder konkurrerer om at være det mest foretrukne barnevogn i Danmark. Pudsigt nok har både Odder og Emmaljunga eksisterer siden 1925.

Emmaljunga producerer også superlækre vogne med megen tilbehør.

Emmaljunga Big Star Classic

Emmaljunga har en fin hjemmeside, hvor du kan gå i detaljer med barnevognsbeskrivelser og tilhørende udstyr. Emmaljunga forhandles i mange babyudstyrsforretninger. Se oversigt over forhandlere på Emmaljungas hjemmeside.

Trille
Besøg Babytrold, der præsenterer Trille vogne og tilbehør. Trille er et dansk barnevognsmærke, der lever op til alle de strenge sikkerhedskrav, men væsentlig billigere end mange andre barnevognsmærker.

Trille Dream barnevogn

BRIO
BRIO barnevogne var blandt de første barnevogne, der virkelig lyste op i gadebilledet. Den første postkasserøde barnevogn, som jeg så, var fra BRIO. Hvor er de flotte! Meget, meget skønnere end den sorte (nu falmet til grå) barnevogn, som jeg kører rundt med…

BRIO model Kombi

Se det farverige udvalg hos www.brio.net, hvor du også kan finde oversigt over forhandlere. Kan bl.a. købes hos Segers Babyhouse.

Silver Cross – stilsikker elegance
Åh ja, havde jeg et pengetræ i haven, så havde jeg helt sikkert også en Silver Cross barnevogn til mine små poder. Jeg synes, at Silver Cross er en kæmpe kasse, men nøøøj, hvor er den altså samtidig bare en superflot, gammeldags, barnevogn. Der findes to lækre, retromodeller, fra Silver Cross. De hedder hhv. Kensington og Balmoral.

Jeg tænker ikke, at denne barnevogn er praktisk i de københavnske bybusser ved fyraftenstid, men det ændrer ikke ved, at det er en cool barnevogn!

Silver Cross Balmoral barnevogn
SILVER CROSS BALMORAL barnevogn koster 14.995 kr.

Silver Cross Balmoral

Silver Cross barnevogn model Kensington
SILVER CROSS KENSINGTON barnevogn koster ca. 12.000 kr.

Silver Cross barnevogne (som også fås i str. dukkevogn) kan bl.a. købes hos Olgas Oldebørn og Tøjbamsen.dk.

Besøg Silver Cross’ hjemmeside: www.silvercrossbaby.com

Flere barnevogne

Ikke afbilledet findes der også barnevogne fra Basson, Simo, Condor og mange flere!

Leveringstid på barnevogn
Da jeg var gravid med første barn blev jeg fra alle sider opfordret til at bestille barnevogn i ugevis, gerne månedsvis, før baby var på trapperne. Jo- for der var meget, meget lang leveringstid på barnevogne, blev vi fortalt. Vi købte en Odder classic hos BabySam, og kunne få den med os med det samme, hvis vi ønskede. Mange babyudstyrsforretninger, især de større, har et kæmpe lager af barnevogne, så med mindre du har meget specifikke ønsker, så er der stor sandsynlighed for, at du hurtigt kan få dig en barnevogn. Frygt i hvert fald ikke, at du kan ende i en situation, hvor det er umuligt straks at få en fin, ny barnevogn! Det lykkes nemt.

Det er iøvrigt gammel tradition (overtro), at man ikke får barnevognen hjem fra butikken før barnet er født. Den tradition fulgte jeg også ved første barn. Men hvad med baby nummer to i huset? Her gjaldt ingen tradition! Den fik den barnevogn, som allerede fandtes på matriklen.

Barnevognslift
Selv om du går efter en barnevogn med et stort liggemål, så er det rart de første par måneder at have en lift i barnevognen, så baby ikke bliver “helt væk”. En lille nyfødt er meget lille i en stor barnevogn! Baby/børn elsker hulestemningen, så barnet føler sig tryggere i en lift. Et lille spædbarn ønsker ikke en masse luft omkring sig.

Mens dit barn er en helt lille baby, og sover meget af tiden, er en lift en fordel, når du skal ud. Så kan du lægge barnet til at sove i liften, og skal du så nogle steder tager du bare liften med ud og sætter den i barnevognen. Herved undgår du at risikere at vække dit barn ved at skulle tage det op af liften.

Rød lift fra Odder Barnevognsfabrik

Jeg vil vove at påstå, at det er vanskeligt at slide en lift op. Du bruger den i 3-5 måneder. Du kan derfor sagtens bruge liften igen, hvis der kommer flere børn til.

De fleste barnevogne kan leveres inklusiv lift. Det er typisk en ekstra omkostning, som ikke er med i barnevognsprisen. Dog sælger flere “barnevogns-pakker”, hvor lift (og evt. madras, regnslag, insektnet mm.) er inklusiv. Eks. Simo Lux, Brio Sport, Trille Dream, Odder Basic og Emmaljunga Big Star Classsic, hvor både lift og pulsetaske er med i prisen.

Voksipose eller dyne
Der er mange, der foretrækker en Voksi (eller anden barnevogns-sovepose) i stedet for en lift. Voksiposen kan bredes ud og fungere som legetæppe, når man er på besøg hos andre. Voksiposen er også god til at pakke baby varmt ind på kolde vinterdage. Dog skal man være meget, meget opmærksom på ikke at overophede barnet. Baby afgiver meget varme mens han/hun sover.

Voksi pose mode retro. Set hos www.blueballoon.dk til 1899 kr.

Personligt foretrækker jeg en dyne til liften/barnevognen. Den giver, for mig, en større fleksibilitet. Så kan barnet også sidde op i barnevognen. Det kræver selvfølgelig overtøj (som er unødvendigt i Voksiposen, hvor hele kroppen er dækket), men det anser jeg ikke som et problem.

Som meget andet er lift vs. Voksipose et “religionsspørgsmål”…

Ekstra udstyr til barnevogn
Gå ikke købe-babyudstyr-amok, når baby er i vente. Tingene, som jeg har listet her er ikke nødvendige direkte fra fødegangen. Du skal også have ønsker til barnedåben!

Barnevognssele
• 1 madras til barnevogn
• 2 lagner til barnevognen (i tilfælde af uheld)
• 2 madrasbeskytter/tisselagen (i tilfælde af uheld)
Myggenet-/insektnet
Regnslag
Parasol/solskærm
• Lift
• 1 madras til liften
• 2 lagner til liften (i tilfælde af uheld)
• 1 madrasbeskytter/tisselagen (i tilfælde af uheld)
• 1 Babydyne + betræk eller Voksi (eller voksi-look-alike poser)

Ny dansk multifunktionel barnevogn
Læs også indlægget om den ny revolutionerende danske barnevogn Seed:

Seed – ny dansk barnevogn vinder på sikkerhed og fleksibilitet

www.seed.dk

Mere på vej
Hold da op hvor kan der i grunden skrives meget om barnevogne. Og så har jeg overhovedet ikke omtalt kombivogne (kombination af barnevogn og klapvogn), dobbeltvogn (med plads til to søskende) eller tvillingevogne! Det bliver i et andet indlæg…

Se også mit indlæg: Din guide til barnevogne 2009
[ad]