Børn under 3 år kører – lovligt – taxi uden sele

Forsiden » Forside » Babyudstyr » Autostole » Børn under 3 år kører – lovligt – taxi uden sele

Børn under 3 år kører – lovligt – taxi uden sele

Denne artikel er sponsoreret af babybusiness.dk og sikkertrafik.dk og babybusiness.dk og sikkertrafik.dk og sikkertrafik.dk og babybusiness.dk og sikkertrafik.dk
Alle links markeret med orange er sponsoreret

Kender du reglerne for fastspænding af børn i hhv. taxi og andre køretøjer? Jeg gjorde ikke. Og det gjorde Jeanne, læser af BabyBusiness, heller ikke – men hun har nu undersøgt sagen, og resultet er meget overraskende. Læs med neden for.

Taxi

Som forældre går vi rigtig meget op i børns sikkerhed, herunder hvordan det er mest sikkert at spænde baby fast i bilen.

Derfor kom det som noget af en overraskelse for mig, at regler om fastspænding af børn under 3 år i taxi er så godt som ikke-eksisterende:

Børn under 3 år
I taxier er der ikke krav om fastspænding af børn under 3 år, hvis der ikke er særligt tilpasset sikkerhedsudstyr (fx barnestol) til rådighed i taxien – og barnet sidder på bagsædet.
Men hvis der findes særligt sikkerhedsudstyr i taxien, skal det bruges.

Sikketrafik.dk

Jeg blev i første omgang opmærksom på manglen på autostole i taxi, da vi ville bestille kørsel til lufthavnen
i fbm. en rejse. Uden autostol, ingen taxi til lufthavnen. Vi havde heldigvis en plan B at læne os op ad (tak til forældre, der gider stå op kl. 03 og køre os).

Taxier i kø

Problemet blev aktuelt igen, da vores 2-årige datter skulle i Zoo med vuggestuen. Hjemturen skulle foregå i taxi.

Jeg havde svært ved at forestille mig, at pædagogerne ville gøre noget ulovligt, men kunne heller ikke forstå, hvordan de kunne fragte 4-6 børn, forsvarligt fastspændt, hjem i taxier, når der ikke er autostole.

Derfor undersøgte jeg reglerne omkring fastspænding og fandt frem til denne side www.sikkertrafik.dk, hvor de skriver, at der ganske enkelt ikke er krav om, at børn under 3 år fastspændes i taxi, hvis der ikke er udstyr til det.

Pædagogerne gør således ikke noget ulovligt (hvilket jeg nu heller ikke regnede med), men i mine øjne bliver det ikke mere sikkert, at det er lovligt at køre med små børn, der ikke er fastspændt.

Lidt paradoksalt er det, at hvis man har så gammel en personbil, at der ikke er seler i, så må man slet ikke medtage børn under tre år!

Jeg har en gammel bil uden nogen seler overhovedet – hvad gør jeg?
Det er forbudt at have børn under 3 år med i bilen.

Børn, der er fyldt 3 år og er under 135 cm SKAL sidde på bagsædet i din bil.

Sikkertrafik.dk

Et par forespørgsler rundt omkring har imidlertid givet lidt forskellige oplysninger:

En veninde fortæller, at de taxichauffører de har kørt med, har oplyst at de vil få et klip i kørekortet,
hvis barnet (der er under 3 år) ikke er fastspændt.

Nogle vælger at sidde med børnene på skødet, så de deler sele. Hos et taxiselskab oplyste de imidlertid at i de tilfælde dækker forsikringen ikke, hvis der sker noget.

Baby i autostol

Hvad er din oplevelse?
Er der nogle af BabyBusiness’ læsere, der kan supplere med egne oplevelser eller fakta der kan be- eller afkræfte noget af ovenstående?

Jeg har forståelse for, at taxier ikke kan køre rundt med en autostol, der optager enten bagage- eller passager-plads, men personligt har jeg valgt ikke at tage nogle chancer. Taxi er indtil videre fravalgt!

En god idé fra Ole Opfinder?
Måske nogle af de ”Ole-opfinder-fædre” vi har læst om her på BabyBusiness, kan designe en sammenklappelig autostol til taxis bagagerum?

Her sikkertrafik.dk kan du læse mere om brug af sele til børn i personbiler.

/Jeanne

| 2017-06-18T08:00:20+00:00 juli 16th, 2009|Autostole, Sikkerhed, Transport|

9 Comments

 1. Ea 22. januar 2010 at 10:22 - Reply

  Hej alle.

  Som mor og tidligere taxa-chauffør kan jeg love jer, at det ikke var sjovt at køre i en vogn, uden mulighed for at spænde så små poder fast.

  Det sikreste (hvis man ikke kan komme uden om turen) er at spænde dig selv fast, og sætte barnet på dit skød og holde med begge arme omkring barnet. For som Sidse skriver, kan din vægt slå barnet ihjel, ved et evt. sammenstød.

  Mange af de forældre jeg kørte med, havde selv autostol med, men den duer jo ikke hvis man skal ud at flyve.

  Det er muligt at bestille taxa med barnestol, men som sagt skal det forudbestilles. Prisen vil nok variere, men ekstra services vil nok altid koste ekstra, i de fleste selskaber, og efter chaufførens temperement 😉

  Mht. buskørsel, så har jeg hørt at der faktisk kan være sikkerhedsmæssige årsager til at der IKKE er seler. Hvordan den nærmere sammenhæng i det er, ved jeg ikke. Måske er ulykker med busser så meget anderledes end med biler, at chancen for at slippe ud uden sele, af en forulykket bus, er større end hvis man var spændt fast. Værd at overveje er måske også antallet af ulyker med busser involveret kontra ulykker med biler…

  Men næste gang i skal med taxa, så vær i god tid, forudbestil med autostol, og smil når i betaler. Det er jo det hele værd…
  (og tro mig, det er ikke en guldgrube at være hverken chauffør eller vognmand).

  \Ea

 2. Sidse 14. oktober 2009 at 08:45 - Reply

  Man må aldrig aldrig aldrig dele sele med andre! Slet ikke et barn! Det gør mere skade end gavn! Barnet vil blive udsat for et tryk på hele din vægt, og vil således blive mast.

  I en bus må selv spædbørn i princippet sidde på sæderne, uden at være spændt fast overhovedet Vi sender gladeligt og gerne vuggestuen på udflugt uden så meget som at blinke, selvom poderne overhovedet ikke på nogen måde er spændt fast! Burde der et eller andet sted ikke også være regler for buskørsel og fastspænding? Jeg har i over 20 år undret mig over, at der ikke er seler i busserne.

  Jeg kan forstille mig, at grunden til, at det er lovligt er, at det kommer ind under nødkørsel. Nødkørsel er et “hul” i loven der siger, at hvis du f.eks. skal have naboens barn med hjem fra børnehave, må du gerne spænde junior fast i skråselen alene, uden autostol el. lign. fordi det ikke er noget du gør dagligt.

  For en del år siden, så jeg i et program, en taxa der havde indbygget barnestol i bagsædets ryglæn. Den så nogenlunde stabil ud, men da slet ikke på nogen måde lige så godt som en ordentlig stol. Men hvis alternativet er, at barnet slet ikke kan spændes fast, er det vel bedre end ingenting. Så det du efterlyser er altså opfundet for længst. ;o)

 3. Rachel 5. august 2009 at 11:58 - Reply

  Jeg er en af dem, der desværre har måtte kører i taxa med mit barn uden autostol.

  Og jeg har haft de frygteligste kvaler med det.

  Vi har lange afstande hvor vi bor, og kommer bus eller tog ikke, er der intet alternativ.

  Har også haft en del akut sygdom om natten, hvor intet kører.

  Har ikke selv bil, og derfor ikke indehaver af en autostol, som man alligevel ikke ville rende rundt med på turen, hvor det så ofte er hjemturen der må foregå i taxi.

  Ofteste har jeg valgt at gå i alt slags vejr, de 1.5-2 timer gåturen tager hjem.

  Har klaget min nød til taxa selskaberne, om hvorfor de ikke har autostole, fx at man kunne bestillen en vogn MED autostol i. Ligesom man kan bestille en der har plads til barnevogn. Deres begrundelse har hver gang været, at de ikke må have noget liggende i bagage rummet.

  De gange vi har kørt, har jeg sat mit barn på bagsædet, med voksen selen på, den skrå godt nok bagom ryggen, så den kun har fungeret som hofte sele, har ikke turde tage mit barn på skødet, da min vægt ville mase mit barn ved evt sammenstød. Jeg har så holdt rundt om mit barn samtidig, ved nu ikke hvor meget det ville virke.

  Har nu købt en sele pude, så vi har en form for autostol, ved planlagte ture, men har den jo ikke under armen, hvis vi pludelig ikke kan komme hjem.

  Jeg kører helst ikke med taxa med mit barn, og bruger det kun i absolutte nød situationer, hvor ingen anden hjælp er at finde.

  Jeg ville ønske der kom nogle stramme regeler om det.
  DET BØR VÆRE MULIGT, AT BESTILLE EN TAXA MED BARNE AUTOSTOL. BASTA!

 4. Jeanette 3. august 2009 at 16:16 - Reply

  Hvis det værste skulle ske i en taxa er det livsfarligt for dit barn at hun er spændt fast sammen med dig du risikierer simpelthen at kvæle hende pga. din vægt i selen- børn må aldrig spændes i samme sele som en voksen.
  I fl. taxa kan midtersædet med et snuptag ændres til et barnesæde.
  Jeanette

 5. Sophie Hovdekorp 17. juli 2009 at 21:30 - Reply

  Med hensyn til vuggestuen, har jeg på stamsedlens spørgsmål om min datter måtte sendes afsted i en taxa svaret ja, men på¨betingelse af at hun kunne spændes forsvarligt fast i en autostol.
  Det forventer jeg selvfølgelig bliver overholdt.

  Selv har jeg kørt med min datter i taxa uden sele, men jeg synes det er for stort et ansvar at lægge på pædagoger at køre med børnene under de betingelser.

  Da hun var helt lille sad jeg fastspændt og hun lå i slyngen. Det tænkte jeg måtte være lige så sikkert, som hvis vi havde haft en barnestol.

  Jeg kan dog ikke i denne sammenhæng lade være med at tænke på de betingelser forældre og børn har, når de transporterer sig rundt med busser i København. Statistisk set, vil jeg tro at der sker mange flere skader på kroppen i Københavns busser end i taxaerne.

  En ting er i hvert fald sikker. LAD VÆRE med at spænde dig selv og barnet fast i samme sele. Det vil kun kunne gå galt hvis noget sker.

 6. Agnete 17. juli 2009 at 08:46 - Reply

  Hej Babybusiness

  Vi har endnu ikke haft brug for at køre taxa med vores datter på 1½ år, men jeg kender flere der hyppigt kører taxa med deres små børn, og de tager bare deres egen autostol med i taxaen. Det er aldrig noget problem – altså lige bortset fra, at en autostol er lidt besværlig at slæbe rundt på.

  Mange hilsner
  Agnete

 7. Rikke 17. juli 2009 at 07:59 - Reply

  Jeg har læst en artikel om en far som var rystet over taxakørsel med baby og som derfor netop havde opfundet en særlig autostol. Den skal installeres i bagsædets ryg og kan så klappes ned, når den skal bruges. Bruges den ikke ligner det et ganske almindeligt bagsæde.

  Kan ikke huske hvor jeg har læst det – men ideen er jo fantastisk. Når man nu kan bede om at få cykel med, en ekstra stor bil pga. barnevogn og andet, hvorfor så ikke kunne bede en taxa med autostol.

  Jeg har også selv siddet med Emil i en taxa i London, hvor vi bare ikke havde andre muligheder for at komme i lufthavnen. Med dårlig samvigttighed hele vejen og en søn som nok synes at moderen klemte lige fast nok om ham. Jeg forsøgte at sige til mig selv at jeg hele mit barndom lå løst på bagsæddet af mine forældres bil, og jeg trods alt har overlevet. Og heldigvis var uheldet ikke ude!

 8. Anne Mette Toft 16. juli 2009 at 23:20 - Reply

  Hos 3 ud af 3 taxa selskaber, som jeg har talt med i løbet af de sidste 3½ år omkring problematikken, har det været muligt at få en vogn med autosæde… Den skulle bestilles på forhånd og nogle steder, skulle vi betale ikke så lidt ekstra – men det kunne lade sig gøre.

  Så jeg har ingen erfaringer med at køre i taxa med et barn, der ikke er korrekt fastspændt (jeg pudser lige min glorie) – men ville bare lige sige, at det kan lade sig gøre med lidt planlægning – og lidt ekstra cash 😉

 9. BabyBusiness 16. juli 2009 at 22:54 - Reply

  Tusind tak for dit indlæg Jeanne! Absolut et område, der råber på forbedring.

  Interessant nærmest at antage, at taxier aldrig kører galt. Eller at andre billister aldrig kører ind i en taxi…

  Desværre hører jeg selv blandt de, som har siddet med Andrea på mit skød (på bagsædet) med taxiens voksensele over os begge. Velvidende, at det INTET ville gøre, hvis vi kom ud i et bilsammenstød. Men chaufføren sagde netop, at det var hans ansvar, at vi var fastspændt (!) – og at han ville få et klip i kortet, hvis vi ikke var.

  Kan man ikke have nogle taxier, der altid har en autostol i bagagerummet – således at man positivt kan bestille sådan en taxi, når man skal af sted med baby? Er det allerede kutyme, at et vognmandsfirma har x antal taxier med autostole?

Leave A Comment

Giv mig besked om nye kommentarer til dette indlæg via email.