Bruger babyer briller?

Forsiden » Forside » Sundhed » Udvikling » Bruger babyer briller?

Bruger babyer briller?

Denne artikel er sponsoreret af babybusiness.dk og babybusiness.dk og barnmedbriller.dk og babybusiness.dk og babybusiness.dk og babybusiness.dk
Alle links markeret med orange er sponsoreret

Ja – det gør de. Caja var kun lige 1 år, da en pædagog i hendes vuggestue tillod sig at bemærke: ”Jeg synes hun skeler på sit venstre øje”.

Jeg reagerede nok først en smule forundret og fornærmet, men efter at have bearbejdet min forfængelighed, og i samråd med Cajas far, besluttede vi at tage vuggestuens bekymring alvorligt og få hende tilset af en øjenlæge.

baby broiler
Caja med første par briller med elastik i nakken – det vidste sig ikke at være så smart…

Fra forfængelig til bekymret
Umiddelbart havde jeg nok forventet at øjenlægen ville gøre vuggestuens bekymring til skamme, men sådan gik det ikke. Langt fra! Efter konsultationen stod vi i stedet med en henvisning til en skeleterapeut og min forfængelighed var da for det meste afløst af reel bekymring.

Hos skeleterapeuten blev det hurtigt konstateret at Caja var langsynet på begge øjne – det venstre i sværere grad end det højre, hvilket forklarede hendes skelen og betød at hun skulle have briller.

I min virkelighed på det tidspunkt var den besked svær nok og afstedkom mange bekymringer. Eksempelvis: ”Hvordan kommer hun til at se ud?” ”Vil hun gå med brillerne, når hun er så lille?” ”Hvordan vil andre tage imod det?” ”Vil hun blive drillet?”.

Værre blev det imidlertid og bekymringerne flere efter næste konsultation hos skeleterapueten, hvor vi blev bekendtgjort med at Caja også led af, hvad der kaldes et dovent øje. Hun så kun 10% på det venstre øje og skulle udover sine briller nu også begynde på plasterbehandling i flere år for at styrke musklen i det venstre øje.

plaster øje

Hvad skal vi vælge?
Udvalget til børn var stort i brilleforretningen på Værnedamsvej, Frederiksberg. Vi valgte et par runde brune briller med elastik, som gik bag om hovedet for, at hun bedre kunne holde dem på. De blev dog hurtigt skiftet ud til et par andre, da børnene nede i vuggestuen kravlede hen og hev i dem, så hun fik dem knaldet hårdt ind i hovedet igen…

Vi endte med et par lyserøde med vridstænger. Sidenhen har hun været flere former og farver igennem og lige dejlig ser hun ud!

Pigen i solen
Første gang hun fik brillerne på, tog hun dem naturligvis af igen og igen. Vi prøvede at lege det ind og pludseligt en af de første dage hvor hun så Teletubbies sagde hun: ”Pige – pige”. Hun havde simpelthen aldrig set, at der var en pige i den sol, som går op og ned i begyndelse og slutningen af hvert afsnit!

Plasteret måtte også leges ind og heldigvis kan man købe plaster med forskellige motiver på hjemmesiden Barn med briller. De første par dage, tog hele familien et plaster på det ene øje og sammen legede vi farlige sørøvere.

plaster øje
Mor Nathja er solidarisk med Caja og tager også plaster på øjet.

Da hun kom i børnehave, var der mange af børnene, som spurgte ind til, hvorfor hun havde briller og plaster på. Caja svarede: ”Det er for at træne mine øjne, fordi jeg ikke ser så godt”, og så var det ligesom bare det.

I takt med at øjenlægerne kan konstatere det tidligere end før – og udvalget af børnebriller samtidigt er blevet større – så er der flere børn, som får briller tidligt. Dét og at pædagogerne i vuggestuerne og børnehaverne allerede har meget fokus på mobning, betyder heldigvis, at briller til børn er forbundet med færre udfordringer.

barn med briller
Caja er så fin – uanset hvilke briller hun bærer!

Skrevet af Nathja Olsen – mor til Caja (og Otto!)
Læs mere om Nathja her Bag om BabyBusiness.dk

| 2017-06-18T07:27:06+00:00 september 4th, 2014|Udvikling|

8 Comments

 1. Nathja 16. september 2014 at 20:54 - Reply

  Tak for de mange positive kommentar og bidrag til artiklen.

  Ingen tvivl om, at børnene skal vænne sig til brillerne, men min erfaring er, at så længe vi som forældre er positive og afslappet omkring det, så smitter det af på vores børn.

  Der er mange måder, at få dem til, at vænne sig til brillerne på. Vi har gode erfaringer med at lege det ind med bl.a. legetøj såsom bamser og dukker, som også selv har briller på. Derudover har vi givet hende dem på, når hun ser fjernsyn, da hun så er beskæftiget med noget andet – ligesom når de bl.a. spiser.

  Udvalget af børne briller, er heldigvis også blevet større, men det vigtigste er, at de sidder godt på børnene og her er min erfaring også, at man skal betale lidt ekstra.

 2. Matilde 16. september 2014 at 14:04 - Reply

  Min lille dulle på knap 2 år skeler også. Hun har plaster på det ene øje hver dag. Målet er 1-2 timer, det lykkes som regel, men visse dage er mere udfordrende end andre…
  Vi ved endnu ikke hvorfor, da hun ikke har kunne medvirke til undersøgelsen der skal vise om hun er langsynet eller ej.
  Så om det bliver briller eller ej er stadig uafklaret 🙂
  Kan til fulde nikke genkendende til forfængeligheden og bekymringen for drillerier.
  Men skøn lille pige du har med briller og klap! Det bekræfter mig bare i at det altså ikke er spor slemt! (når man lige har vænnet sig til de nye omstændigheder)

 3. Eva Engell 16. september 2014 at 12:21 - Reply

  Min søn på knap 5 år har haft briller i et halvt år nu. Der har heldigvis aldrig været problemer med at få ham til at gå med dem. Til gengæld har det givet mange frustrationer for os forældre, at de første to par briller, vi købte blev ved med at falde ned, så han gik og dukkede hovedet for at kigge hen over brillerne (og så har de jo ingen virkning). Vi var forbi brillebutikken i tide og utide for at få dem justeret. Vi prøvede med tre forskellige slags “næsedutter” og lige så mange slags “ørekroge” – men lige meget hjalp det. Der gik max en time, så var de faldet ned igen 🙁
  Tredje gang prøvede vi et par briller fra Lindberg (titanium). De er 3-4 gange så dyre, som de andre, vi har prøvet – men det er fuldstændig lige meget – de VIRKER. De bliver siddende hvor de skal – de vejer ingenting og er rigtig fleksible. Det er bare god kvalitet og nu er der endelig en chance for at min søn kan få rettet op på sin skelen 🙂
  Ville bare lige dele min erfaring med jer andre forældre til børn, der skal bruge briller. Forhåbentlig kan det spare jer for nogle unødige omkostninger og frustrationer – og ikke mindst være til gavn for børnene 🙂

 4. Josephine 16. september 2014 at 11:13 - Reply

  Ingen børn med briller her – har dog en der skelede når han var træt, det er stort set væk nu hvor han er 8.

  Men ville altså bare sige at hun er totalt yndig din lille store Caja, med briller på.

 5. Katrine K 11. september 2014 at 10:35 - Reply

  Min datter (hun er 7 år nu) var til øjenlægen første gang da hun var 4md – da jeg opdagede hun skelede når hun var træt – allerede der sagde de hun skulle have briller! Men da hun stadig ikke var begyndt at vende sig selv og mest lå ned syntes jeg brillerne ville være for meget i vejen for hende og besluttede at vente…

  Vi var til øjenlægen igen da hun var 10 md og fik at vide at nu var det altså nu -så vi gik på jagt efter briller i hendes størrelse – det var ikke nemt (men det lyder som om det er blevet lettere)

  Hun har brugt briller siden og har egentligt aldrig haft problemer med det – andet end at hun skulle vænne sig til det i starten (vuggestuen fandt på det geniale at give hende dem på mens hun spiste – der var hænderne nemlig optaget, så hun ikke tog dem af igen 🙂 )

 6. Henriette // blondinemor 4. september 2014 at 13:00 - Reply

  Dejligt med jeres historie 🙂 Min yngste skal nemlig til øjenlæge når han fylder 1 år, da han allerede skeler lidt. Jeg tager det egentlig ganske roligt, men har også briller og linser selv. Og man kan virkelig få nogle smarte briller til børn i dag!

  • Anette Tvedergaard Madsen 4. september 2014 at 13:15 - Reply

   Helt enig Henriette! Udvalget af børnebriller er stort – og supersmart! Men vi husker vel alle vores barndoms “brilleabe” – tænker, at det er derfor, at vi voksne umiddelbart reagerer med “forfærdelse” over børnebriller. Men hey – heldigvis er vor tids børn meget, meget klogere og tolerante over for menneskets forskelligheder! Heldigvis og hurra for det!

Leave A Comment

Giv mig besked om nye kommentarer til dette indlæg via email.