Din komplette guide til barnedåb

Forsiden » Forside » Familieliv » Dåb » Din komplette guide til barnedåb

Din komplette guide til barnedåb

Denne artikel er sponsoreret af og babybusiness.dk og babybusiness.dk
Alle links markeret med orange er sponsoreret

[ad]

Her har du den ultimative dåbsguide! Med en snarlig prinsedåb synes jeg, at vi skal fokusere på; hvad en barnedåb egentlig er for en størrelse.

Dåben er en dejlig begivenhed, synes jeg. Så overordentlig livsbekræftende, når det nye familiemedlem (eller rettere forældrene…) afholder den første fest. Han/hun bliver indviet i den kristne tro og vist frem til familie og venner.

Sådan arrangerer du dåben
For nybagte forældre med søvnunderskud kan barnedåben også være et hav af forskellige informationer, der skal tages stilling til. Skal barnet døbes eller navngives? Er der en “forældelsesfrist” mht. at beslutte barnets navn? Hvem skal stå faddere ved dåben? Skal det være en stor eller lille dåbsfest?

Herefter kommer valg af dåbskjole, evt. lokale og meget mere. MEN gå ikke i panik, det er IKKE en prinsedåb, som du skal arrangere. Selv om du selvfølgelig har din helt egen lille prins/prinsesse. Ro på! Ingen grund til at piske en stemning op, når det er helt unødvendigt. Læs med her, og få ro i maven!

Jeg valgt at besvare nogle af de spørgsmål, der er forbundet med dåben og give dig inspiration til, hvordan I kan arrangerere en dåb.

Huskeliste

Huskeliste til barnedåb

• Kontakt præsten i sognet i god tid før barnedåben
• Hvilken dato skal dåben holdes, skal dåben holdes lørdag eller søndag
• Hvem skal være gudmor/gudfar, og hvem står fadder
• Hvor skal festen holdes
• Invitationer (udsendes senest 3 uger før)
• Skal der bydes på en traditionel frokost eller en buffet
• Mad og vin bestilles til barnedåben
• Borddækning (duge, servietter, lys mm.)
• Bordplan (gudmor, gudfar og fadder skal placeres tæt ved barnets forældre)
• Bordpynt (pigedåb) lyserøde nuancer som symboliserer lykkebringende kærlighed (ikke obligatorisk)
• Bordpynt (drengedåb) lyseblå nuancer som symboliser lykkebringende troskab (ikke obligatorisk)
• Taler (forældrene takker fadderne)
• Barnedåbskjole (et arvestykke – mors eller fars side? Eller en nyindkøbt/ny-hjemmesyet dåbskjole?)
• Festtøj

Vand i døbefont

| 2017-06-18T08:00:19+00:00 juli 19th, 2009|Dåb, Guide|

10 Comments

 1. Signe 15. august 2013 at 22:20 - Reply

  Jeg ved godt, dette er en lidt gamel guide, men jeg bliver lige nødt til at kommentere de små blomster lavet af din nevø. Hvor er de bare fine og dekorative. Min perleglade dreng vil da elske at bidrage til lillesøsters fest ved at lave en masse af dem. Og tilmed et bidrag som jeg vil elske at have. :o)

  • Anette BabyBusiness 16. august 2013 at 09:28 - Reply

   Jo det er et indlæg af ældre dato, men ikke desto mindre aktuelt Signe. 🙂

   Perler er så nem, sjov og billig pynt. Alle kan være med, og en god måde at inddrage storebror i festlighederne! 🙂

 2. Bo 20. december 2012 at 15:32 - Reply

  Jeg faldt lige over den her guide fordi nummer 2 skal døbes snart og tusind tak for god inspiration. Jeg ville blot lige dele min erfaring på catering området. Vi valgte Euro Kitch oppe på Nordsjælland og det var simpelthen så ski’ godt, så dem kan jeg varmt anbefale. Øjensynligt var de lidt af nogle garvede folk med Barnedåbe for ikke nok med at de hjalp os med en god menu sammensætning, så havde de også overskud til at komme med input til diverse Emma Gad regler vedr. barnedåbe, så kan man vidst ikke forlange mere..

 3. Camilla 17. august 2010 at 17:20 - Reply

  Lige en rettelse til artiklen / spørgsmålet omkring Prinsesse Isabellas dåb. Det var Kronprinsesse Mary selv, der bar Isabella til dåben. Kronprinsesse Viktoria er dermed kun fadder.

 4. Lise 24. juni 2010 at 15:05 - Reply

  Lige et spørgsmål: er Kronprinsesse Victoria døbt i den danske folkekirke, eller hvordan kunne hun få lov at være gudmor til prinsesse Isabella? For artiklen nævner ellers, at det er et krav, at gudmor/gudfar er døbt i den danske folkekirke. Med mindre der selvfølgelig gælder særlige regler for de kongelige!

  • Anette BabyBusiness 24. juni 2010 at 15:28 - Reply

   Det kunne man umiddelbart forestille sig; at der er særlige regler, der gælder de kongelige… Når det er sagt, så vil jeg da tro, at man kan få tilladelse til, at enhver (kristen) udenlandsk ven/familiemedlem, må stå fadder. Mon ikke?

 5. Ida 16. januar 2010 at 12:32 - Reply

  “Dåbsritualet Dåben finder ofte sted som en del af den normale søndagsmesse, men der er dog mulighed for at holde det som en særlig gudstjeneste. Det er noget, man kan snakke med sit kirkekontor eller præsten om. Efter en salme i sidste halvdel af gudstjenesten, bliver barnet båret til døbefonden, og selve dåben vil finde sted. Den, der bærer barnet, forældre, faddere og børn kan gå med op til døbefonden. Alle andre i kirken rejser sig op, mens barnet døbes. Efter selve tilspørgelsen øser præsen vand på barnets hoved tre gange og siger: jeg døber dig i Fadderens, Sønnens og Helligåndens navn, Amen. Efter ritualet synges en salme.”

  Lige en lille rettelse i en del kirker ligger barnedåben på andensalmes plads altså i første halvdel af gudstensten. Dette kan have den fordel at det lille dåbsbarn og dets forældre kan forlade kirken inden prædiken – hvis barnet ikke syntes alt det kirke pjat er sjovt mere og derfor udgør et forstyrrende ellement for de øvrige kirkegængere.

  Omkring det med lørdagsdåb og hvorvidt kriken tilbyder det er min erfaring at det også ofte hænger sammen med hvormange dåbsbørn der er i sognet, en højmesse med 4,5,6 barnedåber bliver meget, meget lang for alle så vel dåbs famillier, dåbsgæster og almindelige kirkegængere, også er der jo også lige det med pladsen i kirken specielt vors små romantiske landsby kriker kan opleve pladsproblemer ved for mange barnedåber på en gang.

 6. Jeanne 21. juli 2009 at 11:24 - Reply

  Vores datter blev også døbt forholdsvis hurtigt – netop pga en arvet dåbskjole, der gerne skulle passe.

  Hun har aldrig spildt tiden med at sove, så jeg havde desværre ikke det overskud jeg gerne ville have haft, til selv at kreere invitationer. Noget jeg ellers altid har gjort i og synes er sjovt.
  I det hele taget foretrækker jeg selv at have styr på alle detaljerne, derfor var det også med bævende hjerte, at vi valgte at holde det ude.
  Vi inviterede de nærmeste til brunch et af Frilandsmuseets små fest-lokaler : http://www.frilands-restaurant.dk/1/12/velkomst.html

  Til min store lettelse havde de gjort det rigtig fint med blomsterne, og de havde lagt mine hjemme-foldede servietter og bordkort som ønsket.

  Det blev en hyggelig lille dåbsfest med efterfølgende gå-tur på Frilandsmuseet.

 7. Rikke 20. juli 2009 at 20:28 - Reply

  I min familie har vi også tradition for at holde dåben for den nærmeste famiilie. Så det føltes mest rigtigt for mig. Min mands familie kan vel nærmest betegnes som hedninge, så ingen traditioner at tage i betragtning der. Samtidig var min svigermor meget alvorlig syg, så vi havde heller ikke overskud til den helt store fest. Allerede inden Emil blev født havde vi bestilt tid i kirken i håb om at hun kunne være med. Så Emil blev døbt da han lige var blevet 2 måneder.

  Selve dagen var stille og rolig – det var en søndagsdåb. Så lørdag blev brugt på at dække bord og forberede maden, så det hele stort set var klar. Det var rigtigt hyggeligt og jeg nød dagen i fulde drag. Synes det er mægtigt højtideligt i kirken og sad med tårer i øjnene af stolthed over min lille dreng. Alt i alt var det bare en rigtigt dejlig dag.

  Vi har været til en del barnedåb med mange mennesker – og det er også enormt hyggeligt. Men vi har aldrig rigtigt nået at tale med de stolte forældre, og haft tid til at se og holde baby. Og det vil jo faktisk rigtigt gerne. Så også derfor besluttede vi at vi hellere ville invitere vores venner over i mindre grupper og så holde barnedåben for familien.

  Men uanset hvordan man gør er det en skøn dag er jeg sikker på. Man – eller i hvert fald vi – havde brugt timer på at tale om navne, og det er jo svært at finde det rigtige. Så bare det at man er blevet enige om navnet er da værd at fejre :).

  • BabyBusiness 21. juli 2009 at 08:11 - Reply

   Tak for din kommentar Rikke! Den gav mig også lige hints til at knytte et par yderligere kommentarer. 🙂

   Dåb – skal det være lørdag eller søndag? Især på Sjælland (er min oplevelse) er der flere kirker, der gerne afholder barnedåb lørdag. Det er udelukkende kirken, der bestemmer, om de vil åbne døren for en barnedåb en lørdag. Mange kirker, hvor jeg kommer fra i Jylland ville næppe gøre det… Her er simpelthen for få deltagende mennesker. Her bliver dåben afholdt i forbindelse med den almindelige gudstjeneste søndag formiddag.

   Men holder man en stor fest, hvor der kommer familie og venner langvejs fra, så er det rart at holde festen lørdag. Men så vidt jeg ved, er det udelukkende god service fra kirkens side, hvis de tillader dåb på en lørdag.

   Hvor gammel skal barnet være? Ja, som bekendt skal barnet navngives inden det fylder 6 måneder. MEN har du arvet en meget gammel dåbskjole, så kan du med fordel døbe barnet tidligt, for at det kan passe dåbskjolen! Mine piger var omkring de 3 måneder, og de kunne lige skrue sig ned i dåbskjolen… I gamle dage døbte man tidligt pga. en højere børnedødelighed.

Leave A Comment

Giv mig besked om nye kommentarer til dette indlæg via email.