Er de enæggede? Og andre spørgsmål til en tvillingemor

Forsiden » Forside » Gæsteindlæg » Er de enæggede? Og andre spørgsmål til en tvillingemor

Er de enæggede? Og andre spørgsmål til en tvillingemor

Denne artikel er sponsoreret af babybusiness.dk og babybusiness.dk og babybusiness.dk og babybusiness.dk og babybusiness.dk og babybusiness.dk og babybusiness.dk og babybusiness.dk
Alle links markeret med orange er sponsoreret

[ad]
”Er de enæggede?”

Det spørgsmål får jeg stort set altid, når vi bliver stoppet op på gaden af tilfældige, men velmenende mennesker, ung som gammel. Og det gør vi tit, især når vi venter på grøn mand i lyskrydsene eller står i kø i Føtex. Jeg smiler (stolt) og svarer ”nej, de er tveæggede”. Og nej, mine piger er ikke enæggede, de ligner bare hinanden helt vildt meget alligevel. Især når de sidder i klapvognen, pakket helt ind i flyverdragt og elefanthue, så man kun lige kan se ansigtet – SÅ ligner de hinanden rigtig, rigtig meget.


Kajsa og Ingrid

Når vi er så er nået dertil i samtalen, så kommer næste obligatoriske spørgsmål: ”kan du se forskel?”. ”Ja” svarer jeg, efter at have taget en dyb indånding som jeg håber giver mig tålmodighed til at svare på det næste spørgsmål: ”kan du virkelig, de ligner da hinanden på en prik?”. Og så må jeg forklare, at jeg er sammen med mine piger det meste af dagens 24 timer, jeg kan høre, se og mærke forskel. Selv det mindste lille grynt lyder forskelligt for mig! Og sådan skal det jo nok være! 🙂

Vidt forskellige af sind
Og hvem er så hvem? Det er altid en gætteleg når bedsteforældrene kommer på besøg, og jeg må indrømme, at jeg håber de får vendt sig af med det, når pigerne begynder at kunne forstå hvad de siger.

For mig er det to helt forskellige piger. Måske ligner de hinanden på ydersiden, men jeg skal da love for, at der er forskel på indersiden!!! Lige fra den dag jeg kunne mærke forskel på hvem der sparkede og bevægede sig hvor i maven, har jeg kunne mærke deres forskellige temperamenter! Og fornemmelserne fra maven har holdt stik – vi har én pige med temperament og én med tålmodighed. Og de har mange andre forskelligheder.

Læs også
Viden og tips om tvillinger

Den ene er til leverpostej den anden spegepølse
Kajsa kan bedst lide leverpostej, Ingrid spegepølse. Ingrid kan sidde længe med det samme stykke legetøj, Kajsa fiser rundt som en skoldet skid og skal lege med det hele på én gang. Kajsa laver flitsbuen, når vi skal børste tænder, Ingrid åbner munden og siger ”aaaaaaaa”. Og sådan er der (heldigvis) mange forskellige ting… Og det er rart! For det kan godt tage pippet lidt fra moderen, når de får tænder indenfor få dage, kan gå med få dages mellemrum, og i det hele taget følges ad med utroligt mange fysiske ting!

Og fremover står vi så overfor en masse ”tvillingevalg”. Skal de have ens tøj på eller klædes forskelligt? Skal vi have to af alting eller skal de lære at dele? Skal de gå i samme klasse? Det lyder måske nemmere end det er – f.eks. jeg troede på forhånd at jeg ville klæde dem forskelligt, men vi får som regel altid to af samme slags når vi får tøj i gaver og jeg har faktisk svært ved at ”vælge” hvem der skal have hvad på, for jeg kan jo altid bedst lide den ene sæt tøj frem for det andet. Heldigvis er de så små endnu, at de ikke tager sig så meget af hvilket tøj de har på.

/Katrine

Spørgsmål og tanker som tvillingemor
Fortæl i kommentarfeltet, hvilke finurlige spørgsmål, som du er blevet stillet som tvillingemor. Vi – ikke tvillingemødre – kan lære af det! Eller bare få et godt grin, en forarget tanke eller lign.!

Hvad gør du dig af tanker “på sigt” som mor til tvillinger? Tænker du også vuggestue, børnehave, skole – sammen eller adskilt?

Læs Katrines tidligere indlæg
1. Altid noget vi ikke skal have tvillinger…
2. Mine tanker under graviditeten
3. Katrine om de kongelige tvillinger

Læs også tvillingemødrene Monica og Rikke fortælle!

[ad]
| 2017-06-18T07:51:18+00:00 marts 3rd, 2011|Gæsteindlæg, Tvillinger|

15 Comments

 1. Julie K. Heldgaard 19. april 2013 at 10:01 - Reply

  Det kan jeg godt huske, at man blev spurgt om.

  Jeg har tvillingedrenge, som nu er 5 år. De er tveæggede og ligner ikke hinanden ret meget. Den ene er lyshåret med blågrå øjne, og den anden har lidt mørkere hår og brune øjne.
  Da de var små havde de ofte forskellige farver jakker på (grøn, brun, blå). Alligevel fik jeg meget ofte spørgsmålet om det var en dreng og en pige. Og tit, når spørgsmålet kom, havde de også en sut i munden med deres navn på.
  Det er lidt komisk 🙂

 2. Katrine Vorum 18. april 2013 at 19:40 - Reply

  Hvor er det sjovt at læse dette indlæg, nogle år efter. Især fordi jeg faktisk senere hen har fået dem DNA testet – og det er 99,9% sikkert enæggede!!! Så ja, lægerne har ikke altid helt styr på hvad de siger 😉 Og altså, her hvor mine piger er fyldt 3,5 år, så er jeg ikke det mindste i tvivl om enæggetheden – de er virkelig helt ens!!!!

 3. Sabina 11. august 2011 at 14:17 - Reply

  En del af tråden påpeger noget, som jeg og flere andre tvillingemødre er meget forundret over. Det er sådan, at medmindre dine børn deler moderkage, så bliver de fra starten af en graviditet kaldet for tveæggede. MEEEN det betyder ikke, at de er det. (som også en anden i tråden påpeger) Faktisk vil børn, der ligner hinanden så meget, at man har svært ved at kende forskel på dem stort set ALTID være enæggede. For omkring 15 procent af alle tvillinger, der ikke deler moderkage, er enæggede – handler om, hvornår ægget deler sig. Det mærkelige er dog, at mange oplever, at de af lægepersonalet får at vide, at jo de er skam tveæggede – kan kun med undren konstatere, at deres uddannelse åbenbart ikke er god nok. Læste en gang en artikel oom dna test af tvillinger, og der var en der udtalte, at der var ikke en enste af dem, de havde DNA testet, der ikke var enæggede…det vil sige – er man i tvivl er de enæggede, for ellers ligner de ikke hinanden mere end alm. søskende gør.

  Jeg har selv enæggede piger, der har delt moderkage, men har aldrig haft svært ved at kende forskel på dem. Det undrede mig, da jeg var forberedt på, at vi i starten skulle male neglelak på den enes negl eller andet. Derfor søgte jeg en masse info om tvillinger, men måtte konstatere, at forskningen i DK er meget begrænset. Derfor læste jeg meget om den amerikanske forskning, som er meget længere fremme end den danske – i hvert fald på det rent fysiologiske. Min ene pige er nu ved 3 ½ års alderen ca en cm højere end den anden, men de vejer det samme, så derfor ser den ene lidt rundere ud end den anden. Dernæste har min ene pige to forholdsvist store modermærker, som den anden ikke har. Deres sind er meget forskelligt osv osv. Det man har fundet ud af, og derfor man ikke kalder dem identisketvillinger mere men enæggede er, at deres genmateriale ikke er 100 procent ens. Deres udgangspunkt er ens, men forhold i livmoderen (formoder man) har betydning for, hvilke gener der “bryder ud” og hvilke der ikke gør. Det være sig alt fra hvem der har den bedste tilførrelse fra moderkagen til hvem der bliver presset mest i maven.
  Som jeg så i en dokumentar fra National Geografic, så er det faktisk endnu meget lidt man ved om tilblivelsen af tvillinger – amerikanske forskere undersøger fx nu, om der kan være noget i mandens sæd, der gør, at ægget deler sig…bare for at nævne et af de mere absurde:)

  Mere vigtig synes jeg dog det er, at de ALTID har forskellig tøj på – og fra de er små. Ja, jeg kender den med, at det kan være svært at få “to lige fede sæt tøj” og man altid synes bedre om det ene end det andet – har virkelig tænkt flere gange, om jeg nu forskelsbehandlede min ene pige, hvis hun ikke lige fik den farve på, som JEG synes var den pæneste – men ved I hvad – det er jo fuldstændig absurd og kun mig, der har et problem. Jeg synes faktisk også, at det er vigtigt, at de fra starten af, bliver klædt i forskelligt tøj, fordi noget af det, som kan være mest belastende for enæggede er, at omverdenen altid opfatter dem som et barn – som kloner af hinanden – men de er to individer og der skal være plads til, at de også kan udfolde sig derefter. Tøjet bliver en understregning af deres ensartethed – og selvom man selvfølgelig skal hylde al de gode ting, der er ved at de er to så forbundne sjæle – lige så vigtigt er det, at hylde begge som et selvstændigt individ. Mht. til gaver fra familien, så har jeg helt fra start sagt, at jeg ikke vil klæde dem ens, og derfor ikke ønskede ens tøj, og det har de respekteret, selvom min mor i starten ytret, at det er “Ih åh så sødt med ens tøj” – selv synes jeg, at det er lidt spooky… Jeg tror på, at grunden til, at mine piger i dag, trives så godt socialt og har nemt ved at lege og lukke andre børn ind, er fordi de ikke er et JEG, men to JEG’er.

 4. Maibritt 22. maj 2011 at 10:44 - Reply

  Til Charlotte’s spørgsmål om klapvogn:
  Efter megen research købte vi en Babyjogger City Elite double model- den er super fleksibel og let at manøvrere samt pakke sammen og lægge i bilen- selv en lille peugeot 206! Vi købte den i England, hvor den er meget billigere end i DK (ca. 2000 kr. i besparelse inkl. fragt!). En anden fordel er, at børnene kan lægge ned i den i lang tid, da liggemålet er 90 cm.

 5. Mette 20. maj 2011 at 22:43 - Reply

  Hej Charlotte
  Vi har prøvet nogle forskellige. Vi startede ud med en emaljunga twin cerox 360 som vi var super glad for indtil de var 14 mdr. Så valgt vi i stedet for at købe en baby jogger city elite double.Vi har sideløbende haft en tvillingebarnevogn. Så du kan nok høre vi har prøvet lidt af hvert.
  Hvis jeg skulle anbefale hvad jeg ville gøre hvis jeg skulle starte forfra igen, så ville jeg købe baby jogger city elite double og to “voksiposer” Så kan man nøjes med en vogn fra fødsel til de ikke skal bruge klapvogn mere. Den er nem at komme rundt med og samtidig “forstyrre” de ikke hinanden.
  Br. Mette

 6. charlotte 19. maj 2011 at 11:07 - Reply

  Hej
  Må man spørge hvilken klapvogn de sidder i og er du glad for den…
  Bare lige et sidespring.
  Hilsen Charlotte

 7. Pernille 10. marts 2011 at 20:43 - Reply

  … når ja den kender jeg godt, jeg havde lykkeligt glemt det spørgsmål, om vi havde fået hjælp… det har vi ikke og det ligger heller ikke lige i kortene at vi skulle være så heldige at få to på en gang men et sted skal det jo starte… jeg har faktisk fået “blod på tanden” og vil godt have én til… og hvis det blev tvillinger skulle de være velkommen 😉

  Også et tillykke herfra til dem der skulle være så heldige at blive tvillinge forældre det er lykken…!

 8. Jette 10. marts 2011 at 19:59 - Reply

  Åh Mette, det du skriver med om at have fået hjælp, du godeste hvor har vi også fået den mange gange!!!

  Som du selv skriver 1. spørgsmål – er det enæggede, 2. spørgsmål, nå, så har I nok fået hjælp.
  NEJ NEJ og atter NEJ.

  Jeg plejer at svare at mine tvillinger er hjemmelavede, eller at de er økologiske :o)

  Så kan de tage den kan de :o) !!!!

 9. Mette 10. marts 2011 at 18:31 - Reply

  Ej hvor er det sjovt at læse.
  Hvis der er noget mange har spurgt os om, så er det også om de er enæggede. Det næste spørgsmål er så om vi har fået hjælp.!! Noget underlig spørgsmål at blive stillet af en vildt fremmede

  Vores 2 piger er og har altid væres sin egen af sind. Mht. udseende så ligner de ikke hinanden, men folk vil gerne finde ligheder?? Og selvfølgelig kan det jo også lade sig gøre… De er jo søstre.

  Vi var noget overvældet da vi fandt ud af vi skulle have tvillinger, men nøj hvor er vi lykkelige for det i dag. Det er i verdensklasse. Vi og de har den største fornøjelse af hinanden.

  Tillykke til dem der må være så heldige at blive tvillinge forældre….!

 10. Pernille 9. marts 2011 at 19:14 - Reply

  Hejsa
  jeg er også en “super” mor der kender alle de spørgsmål man kan blive stillet som tvillingemor.
  Vores tvillinger fylder snart 4 år og er så forskellige som nat og dag, den ene har rødt hår og et kraftigt tempremente og den anden har brunt hår og hvis jeg ikke 120% vidste at han lå i maven samtidig ville jeg sige at han var en 1 år ældre storebror.
  De går i samme børnehave på sammestue og har plads ved siden af hinnanen, men de har hver deres venner…. dog samme “kæreste”.
  De har en storebror der er 2 år ældre end dem og vi har ofte været ude for at folk spørger om det er trillinger og bliver lidt skuffet når de får afvide at det bare er tvillinger og deres 2 år større storebror…..

 11. Sisse 9. marts 2011 at 13:52 - Reply

  Hej..

  Jeg er mor til tvillinger på 2,5 år – piger – og helt sikkert tveæggede.. De ligner på ingen måde hinanden – hverken af udseende eller af sind :0)

  Jeg kan sagtens følge de kommentarer der kommer frem her – især det om påklædning – hvem skal have det her søde sæt på osv?? jeg klæder dem ens ind i mellem – men mest fordi at vi får det i gave – er dog ligeglad med om nattøj og undertøj er ens..

  Mine piger taler rigtig flot nu -men de har også haft en tidlig forståelse af hinanden før vi andre forstod hvad de sagde – det var meget specielt at opleve.
  Og ja – gu er det hårdt ind i mellem – men hvor er det dog samtidig fantastisk :0)

  Hilsen Sisse

 12. Jette 9. marts 2011 at 13:17 - Reply

  Hej,

  Som mor til to tvillingedrenge (tveægget) og de ligner bestemt ikke hinanden. De er meget forskelligt, får vi stadigvæk kommentarer om at de ligner hinanden.

  Kan kun nikke genkendende til det Katrine skriver om forskellige temperamenter. Vores den ene kan ikke sidde stille og stepper og danser rundt. Mens vores anden sidder stille og leger og kigger på sin bror og tænker: “Hvad har du gang i?” Egentlig dejligt at de er så forskellige.

  Og nu her hvor de er blevet 2 år, har de virkelig glæde af hinanden. Det er til stor fornøjelse for forældrene at de to fiser rundt som en lille bande. Engang imellem har de deres helt eget sprog. De kigger nærmest bare på hinanden og så ved de begge hvad der skal foregå. Andre der har prøvet det?

  Hilsen
  tvillingemor til drenge :o)

 13. Monica Jessen 9. marts 2011 at 09:13 - Reply

  Hvordan ved I at de ikke er enæggede? 15% enæggede tvillinger deler ikke fosterhinder og moderkage (som mine gjorde) derfor kan man ikke være sikker på de ikke er enægget medmindre man får taget en dna test eller at de er af hver sit køn. Et dansk firma der foretager dna test for private, siger: “hvis du er i tvivl om de er enæggede, så ér de!”
  At de er forskellige af sind oplever vi også herhjemme selvom vi ved de er enæggede, de er som nat og dag, præcis som du beskriver dine. Vi kan godt se forskel, men det svinger meget i deres udvikling, feks. da de var omkring 3 mdr, byttede jeg konstant om på dem. Lige nu (1 år) er det nemt at se forskel (som forælder!), men i perioder er det altså svært. De var 9 mdr før min mand lærte at se forskel på dem. 🙂
  Vi klæder altid vores forskelligt, netop så folk (og os selv, hehe) kan se forskel med det samme.

 14. Maibritt 7. marts 2011 at 11:03 - Reply

  Jeg er mor til enæggede tvillingedrenge på 6 mdr. og er ved at være godt træt af (velmenende?) kommentarer som: ‘Godt det ikke er mig!’, ‘Det må godt nok være hårdt med to på en gang’ og andre i den dur. Hvad skal jeg bruge det til? Fra øjeblikket, hvor man får at vide, at man venter tvillinger, må man forholde sig såvel praktisk som mentalt til det- og det gør man så! Og faktisk siger jeg efterhånden, at de ikke skal have medlidenhed med mig/os, for måske er det dobbelt så hårdt til tider, men det er også dobbelt glæde. Tvillingebørn er f.eks. aldrig ensomme; det aflaster ofte forældrene. En anden sikker sidegevinst ved at få tvillinger er et super veludviklet organisationstalent(læs: stordriftsfordele-tankegang m.m): hvis man ikke havde det før, får man det, for ellers hænger dagligdagen ganske enkelt ikke sammen 🙂

  • Anette BabyBusiness 7. marts 2011 at 12:25 - Reply

   Sådan Maibritt! Ingen tudekiks i din retning. Way to go girl! Tvillingemødre er superseje! 🙂

Leave A Comment

Giv mig besked om nye kommentarer til dette indlæg via email.