Er legemad et must på børneværelset?

Forsiden » Forside » Sundhed » Børnemad » Er legemad et must på børneværelset?

Er legemad et must på børneværelset?

Denne artikel er sponsoreret af barnetsverden.dk og barnetsverden.dk og babybusiness.dk og barnetsverden.dk og babybusiness.dk og barnetsverden.dk og babybusiness.dk og barnetsverden.dk og babybusiness.dk
Alle links markeret med orange er sponsoreret

Legekøkkenet er en gammel kendt klassiker, som mange måske vil huske fra egen barndom, og som stadig er højaktuel og elsket af rigtig mange børn. Via mit arbejde i daginstitution har jeg erfaret, at et legekøkken og legemad i det hele taget er noget af det legetøj, der fanger de fleste børn på tværs af både alder og køn. At lege med legemad og køkken kan samle en gruppe på tværs af alder, da det vil være forskelligt, hvordan man leger med legemaden. Det betyder, at et legekøkken kan være et samlingspunkt for søskende, da man kan have forskellige roller i legen.

Jeg hører tit forældre spørge, om legemad mon er noget, der interesserer drenge eller er drengelegetøj. Til det vil jeg svare at jeg tror på, at børn leger med det, der optager dem, men i høj grad også med det de bliver præsenteret for af deres voksne og jævnaldrende børn. Drenge der lige så vel som piger er med i hverdagsaktiviteterne i hjemmet, er med når der købes ind, når maden tilberedes og når der vaskes op har ganske enkelt også lyst at lege med legemad. Man kan altså efter min overbevisning, ikke tale om drenge og pigelegetøj men man kan derimod se på om legetøjet svarer til barnets udviklingstrin og alder.

De yngste børn i alderen 1-2 år har en meget konkret tilgang til leg. Her bruges sanserne aktivt; der smages på maden, der føles på de forskellige strukturer, og øjnene fanges af farverne. Langsomt bliver verden større, de små får en forståelse for, at legetøjet har en funktion og en betegnelse og begynder at vise interesse for at snakke om kendte frugter og grøntsager og andet hverdagsmad. Et bud på godt begynderlegemad kunne være frugt og grønt i flotte farver, som er rare at holde ved og lavet i lækkert træ, så yngsten roligt kan putte det i munden.

(1) Frugt legemad

Kilde: http://www.barnetsverden.dk/collections/legemad-i-trae/products/vilac-traekasse-med-frugt-og-gront

Et alternativ som vælge ud fra samme præcisser kan være ispinde, som ligeså kommer i mange forskellige former og farver.

(2) is llegemad

Kilde: http://www.barnetsverden.dk/collections/le-toy-van/products/ispinde
Legemad er rigtig godt legetøj i forhold til udvikling af finmotorikken, da der ofte vil være dele, der kan samles og skilles ad igen.

Når barnet rammer børnehavealderen som 3 årig, åbner en helt ny verden sig. Barnet har nu en stor interesse for leg med de andre børn, og det går fra at lege parallelt til at lege sammen og gerne i form af rollelege. Nu imiteres mor og fars hverdagsaktiviteter, og gennem legen øver barnet sig, erfarer og udvikler nye kompetencer. Der findes næsten ikke noget bedre for et lille barn end at få lov til at være en del af forældrenes hverdagsgøremål. Det at føle sig som en vigtig del af en familie og at have en plads og en rolle er vigtigt for udvikling af selvværdet.

Med en lille køkkenmaskine magen til forældrenes i køkkenet kan barnet stå lige ved siden af forældrene og producere flotte kager. Eller med en blender kan der laves lækre smoothies til morgenmaden eller en forfriskning på en varm sommerdag efter leg i haven. Barnet kan med sit lille legekøkken være med, når der skal laves aftensmad og ulvetimen bliver hurtigt lidt hyggeligere, når det får lov at være med.

De ældre børn bruger legemaden som remedier i en mere avanceret rolleleg. Fantasien er rigtig i spil nu, og der inviteres til fødselsdag med alle vennerne, hvor både bedsteforældre og husdyret bliver inviteret til dejlig kagemand, flødeboller og måske en lækker isdessert.

(3) Kagemand

Kilde: http://www.barnetsverden.dk/collections/tilbud/products/kagemand

Måske laves børneværelset om til en sushi restaurant eller et konditori, hvorfra der serveres de flotteste konditorkager, hvor kun fantasien sætter grænserne.

billede

| 2017-06-18T07:24:10+00:00 december 15th, 2015|Børnemad, Børneværelset|

One Comment

  1. Majken MS 13. januar 2016 at 11:29 - Reply

    Faktisk et ganske spændende indlæg!
    Og en god vinkel ikke mindst. Bliv endelig ved. 🙂 Vild med idéen om en sushi restaurant. 😀

Leave A Comment

Giv mig besked om nye kommentarer til dette indlæg via email.