Farvel ble – en guide til hvordan man smider bleen

Forsiden » Forside » Guides baby og babyudstyr » Guide » Farvel ble – en guide til hvordan man smider bleen

Farvel ble – en guide til hvordan man smider bleen

Denne artikel er sponsoreret af babybusiness.dk og netsundhedsplejerske.dk og babybusiness.dk og babybusiness.dk og babybusiness.dk og babybusiness.dk og naturebaby.dk og babybusiness.dk
Alle links markeret med orange er sponsoreret

Hvornår stopper man egentlig med at bruge ble? Det er noget mange forældre går og tænker rigtig meget over, og især: hvordan gør man det? Om sommeren løber mange børn rundt med numsen bar ude i haven, og dette kan være et oplagt tidspunkt at smide bleen – hvis ellers barnet er klar til det, og de voksne har tiden og overskuddet til at håndtere situationerne, når barnet skal på toilet, eller har været på toilet… ude i haven!

Helen Lyng Hansen fra Netsundhedsplejerske.dk har været så venlig at stille sin viden til rådighed i dette indlæg, og fortæller hvornår barnet er parat, og hendes anbefalinger til hvordan man smider bleen.

Et barn bliver tidligst renligt når han/hun er 2½ år, der er selvfølgelig altid undtagelser, så for nogle vil det være lidt før, andre senere. De fleste børn er først renlige omkring 3 års alderen, og i starten kun om dagen. Det varierer meget, hvornår det enkelte barn er klar til at smide bleen om natten.

Et vigtigt tegn på at barnet er klar til at smide bleen, er at barnet er i stand til at holde sig tør i min. 3 timer, og at barnet selv er i stand til at fornemme vandladnings- og afføringstrang, og kan sige til inden.

Det er altså omkring 2½-3, år at der er psykologiske tegn på at barnet er parat. Det er nemlig det tidspunkt, at barnet får en fornemmelse af blærens og tarmens lukkemuskler, og barnet selv giver udtryk for at han/hun vil smide bleen. Renlig vil sige at barnets ble reelt er tør i 3 timer.

Der er 3 faser for renlighed, som barnet skal igennem:

 1. Barnet kommer og siger at hun/han har lavet i bleen
 2. Barnet er opmærksomt på at hun/han tisser, og kommer f.eks. hen til dig og siger: “Nu tisser jeg”
 3. Dit barn kommer og siger til lige inden hun/han skal tisse.

Barnet bliver altså opmærksomt på hvad det er der sker, og man skal som forældre huske at rose sit barn igennem denne proces.


Dette er nok lige i overkanten af hvor entusiastisk man som forældre bør være.

Om sommeren kan man lade sit barn rende rundt udenfor uden ble på. Så opdager de, når de tisser, og det er vigtigt, at du er med til at sætte ord på hvad der sker. Sig for eksempel “hov, nu tisser du skat, og helt uden bleen på, hvor er du dygtig, nu skal vi ind og vaske dig af” eller noget lignende. Måske kan man endda sige “næste gang ser vi om vi kan nå ind på toilettet,” men husk altid den positive tone i stemmen. Barnet kan nemlig godt blive ked af det når hun/han tisser uden bleen på, eller ikke når ind på toilettet, så husk altid at rose dit barn og bliv aldrig sur eller irriteret.

Jeg anbefaler at barnet så vidt muligt har ble på, da det giver barnet en succesoplevelse at have en tør ble. Brug en bukseble, som man hiver op, da den kan fungere ligesom trusser. Så kan dit barn stadig sige til inden det skal på toilettet eller potten, men kommer der et par dråber i bleen så gør det ikke noget, den kan godt bruges igen, hvorimod trusser skal skiftes.

Husk hele tiden at rose dit barn, “Nu kan vi bruge bleen igen”, det er nemlig en succes for dit barn, som bliver stolt over at kunne holde sig, og sige til når hun/han skal tisse. Husk også at rose dit barn selvom bleen ikke er tør, det var godt at barnet forsøgte og så var det jo godt at barnet havde bleen på, for så er der ikke noget forkert ved at det ikke lykkedes denne gang.

En god ide kunne være at benytte sig af egentlige træningsbleer, som disse der forhandles hos Naturebaby.dk. Og så er de på tilbud i netop denne uge!

[ad]
| 2017-06-18T07:57:42+00:00 juni 14th, 2010|Guide, Udvikling|

2 Comments

 1. Mitte 23. juni 2010 at 21:31 - Reply

  Tak – ja, det er rart med teori, og især de 3 råd er gode at have i mente, samt det med 3 timers tørre bleer.
  Men jeg vil sige – grib deres fornemmelser allerede nu… mit barn er også halvandet og siger selv til tider “(t)isse” lidt inden han tisser og kan nogle gange pege på sin ble (småtegn for bleskift) når han har skidt. Vi har brugt vaskbare stofbleer, og nyder derfor at det har givet pote. Der er langt endnu – sikkert, men vi snakker om det, og tager det som det kommer – for potten er han ikke glad for :0)

 2. Marie 19. juni 2010 at 07:37 - Reply

  Sikke en god og informativ artikel. Jeg havde egentlig gået og pønset lidt på at starte nu, men kan godt se at min datter nok er lidt for lille endnu, og det vil måske medføre for mange nederlag. Hun er også kun halvandet(!), men allerede meget bevidst om hvad der er i bleen 🙂 Men så kan vi glæde os til næste sommer istedet…

Leave A Comment

Giv mig besked om nye kommentarer til dette indlæg via email.