Flere babyer får fladt baghoved

Forsiden » Forside » Sundhed » Udvikling » Flere babyer får fladt baghoved

Flere babyer får fladt baghoved

Denne artikel er sponsoreret af babybusiness.dk og dr.dk og legebutikken.dk og babybusiness.dk og legebutikken.dk og babybusiness.dk og babadut.dk og babybusiness.dk
Alle links markeret med orange er sponsoreret

[ad]

Det var temmelig nedslående at se nyheder på DR, da det blev fortalt, at flere og flere baby får fladt baghoved. Simpelthen fordi forældrene ikke er opmærksomme på, at baby skiftevis skal ligge med hoved til den ene og så til den anden side. Og allerhelst ligge på maven, når baby er vågen.


Mange baby har en “præference-side” – dvs. de foretrækker, at sove med hovedet enten til højre eller venstre. Men vær obs på det! “Tving” baby til at sove med hovedet på skift til højre og venstre. Drej gerne hovedet lige så stille efter at baby er faldet i søvn, hvis han/hun inden KUN vil falde i søvn med hovedet til “præference-siden”.

For meget på ryggen
Flere og flere børn får flade eller skæve hoveder, fordi de ligger for meget på ryggen.

Hver uge får landets to specialafdelinger mellem fire og seks henvendelser fra bekymrede forældre med børn med flade hoveder.

Lena Hansen opdagede pludseligt, at hendes datter Najas hoved var skævt.

– Det var fra den ene dag til den anden. Min mand sad og snakkede med hende i sofaen og holdt hende op. Så kunne jeg bare se, at der var noget galt med hovedet. Det var blevet meget skævt. Og så kontaktede vi så lægen, fordi det var meget voldsomt at se vores lille datter med sådan et skævt hoved.

Kilde: www.dr.dk/nyheder

Du kan nemt afhjælpe fladt baghoved
I vores barnevogn hængte jeg sådan en legetøjsbamse i clips. Den flyttede jeg med, for at kunne huske, om baby havde næsen mod højre eller venstre ved seneste lur. For jeg kunne ikke huske det! Begge mine døtre har haft en “præference-side” som spæde. Dvs. en side, som de foretrak at ligge hovedet til. Men stop den uvane, så hovedet ikke tager skæv form!

Pude til babys nakke
Iflg. babadut.dk sælger de efter tv-indslaget om flere babyer med fladt baghoved en del “nakkepuder” til baby.

Hjerteformet pude til fladt baghoved
Se mere om puden her.

| 2017-06-18T07:56:21+00:00 august 24th, 2010|Udvikling|

18 Comments

 1. Aukse Hansen 17. marts 2012 at 23:19 - Reply

  Hej

  William fik fladt baghoved i starten, men efter vi købte en slyngevugge fra sneglehuset, fik han sit runde hoved tilbage, det var skønt, for udover det at hans hoved blev “normalt” blev min ryg aflastet fra mange smerter som forekom ifm. flere timers vugge, det var den bedste investering nogensinde, så man kan også slå flere fluer med et smæk…

 2. Rikke 31. august 2010 at 08:36 - Reply

  Min SP anbefalede at fylde en strømpe med grødris og bruge den som støtte, når baby fandt ud af selv at dreje hovedet. Også selvom der faktisk ikke var tegn på noget, fordi det kankomme nærmest fra det ene øjeblik til det andet. Sådan en fyldt sok er for tung til at de kan flytte den selvom de bøvler en masse. Meget nemt, billigt og effektivt – i hvert fald ser han fin ud i dag. Men han elskede så også at ligge på maven, så det har nok også hjulpet.

 3. Laila Hellesøe Thomsen 26. august 2010 at 09:53 - Reply

  Jeg lægger min datter på 3 mdr til at sove på siden, da hun også var ved at blive flad/skæv. Jeg prøvede at vende hovedet, men der gik ikke længe, så havde hun drejet det tilbage.

  Hun ligger stadig i liften, så der lægger jeg hende på siden, og en dyne bag ved ryggen så hun ikke kan vende sig. Det virker!!

  Man kan også købe nogle skråpuder til at lægge barnet i når det skal sove. Det virkede dog ikke såååå godt her- hun kunne stadig vende sig om og ligge på ryggen. Men har dog hørt fra flere at det har virket hos dem. (Jeg lånte min ved sundhedsplejersken. Den er af mærket Delta Baby, og hedder Baby Sleep.) Man kan også finde den på babyparadise.dk eller google ‘baby sleep EZ system’.

  Venlig hilsen Laila 🙂

  • Anette BabyBusiness 26. august 2010 at 10:57 - Reply

   Sådan! Godt input lige til at gøre brug af. Tak Laila! 🙂 Og fint, at du fik stoppet en “flad udvikling”! For ja; de er sørme stærke de små. De skal ikke være mange uger før de vender hovedet den vej, som de VIL!

 4. Anula 25. august 2010 at 21:55 - Reply

  Hej,

  Jeg er svensker men bor i DK. Jeg vil bare bekræfte det som Mette skriver om brug af hovedpude. Når jeg fik børn her i Danmark kunne jeg ikke forstå hvorfor man ikke skulle bruge hovedpude til babyn, det gjorte alle mine svenske veninder til sine børn. Så det gjorte jeg også og vores søns hoved ser meget fint ud i formen.

  • Anette BabyBusiness 26. august 2010 at 08:36 - Reply

   Tak for din kommentar Anula. Godt at få tip fra begge sider af Øresund. 🙂 Dansk i Sverige – som svensk i Danmark.

 5. Lene 25. august 2010 at 13:40 - Reply

  Vores datter fik fladt baghoved. Først da hun var 2 mdr fandt vi ud af at hun var stiv i den ene side af nakken – og hun kom til fysioterapeut. Det hjalp, men som Trine skriver, så bliver de jo meget selvstændige når de kan flytte hovedet selv.
  Vores fysioterapeut foreslog, at vi lagde en foldet stofble under madrassen i liften (som vores datter sov i de første par måneder). Så vil hovedet automatisk falde til den ene side når hun sov.
  I dag er hun 2½ år gammel, og vi kan ikke se nogen “men” af fladt baghoved.

 6. Mette 24. august 2010 at 21:38 - Reply

  Jeg bor i Sverige, og her har man en anden “politik” end DK i fht. brug af hovedpuder til babyer – for her anbefaler man nemlig hovedpuder fra de er helt nyfødte. Jeg fik en artikel af sundhedsplejersken herovre om brug af hovedpuder til babyer – og svensk forskning har åbernbart vist, at det er helt ok at bruge pude til de små. Jeg valgte at følge min sundhedspljerskes råd, og lade min søn sove med pude – og han hoved ser helt fint ud 🙂

  • Anette BabyBusiness 24. august 2010 at 21:49 - Reply

   Interessant Mette! Tak for info! Sjovt som der er forskellige babykulturer/-traditioner fra land til land – lige fra fødsel, amning/flaske til sovevaner. 🙂

 7. Karina 24. august 2010 at 20:45 - Reply

  Hej,

  Vil bare sige at jeg læste om Gyrst Newborn madrassen der passer til liften… og anvendte den i min drengs lift de første 3-4 mdr.
  Min dreng har ikke fået fladt baghoved. Om det er madrassen der har hjulpet kan selvfølgelig ikke dokumenteres, men han lå ikke så meget på maven de første 4 mdr. Det gad han ikke rigtig :o).

  Puden købes direkte hos Gyrst Newborn… og koster omkring 750,-

  mvh
  Karina

 8. Trine Fruergaard 24. august 2010 at 14:11 - Reply

  Meget fint indslag, men det hjælper bare ikke rigtigt os.
  Problemet med vores datter er, at hun indtil hun var 2½-3 måneder havde en fin hovedform. Herefter havde hun lært at dreje hovedet, så det der med at huske at dreje hovedet til den ene eller anden side hjælper ikke rigtigt, når først de har nået en vis alder. Nu drejer hun bare hovedet i søvne, hvilket vil sige at hendes baghoved er meget fladt 🙁 Vi kan ikke rigtig finde på en god ide for at ændre på det, ud over at ligge hende om på maven når hun er vågen.

  • Anette BabyBusiness 24. august 2010 at 15:05 - Reply

   Jeg gjorde det, at jeg foldede en dyne og satte en “hårdere” bamse tæt op ad baghovedet, så det stort set var fysisk umuligt for min datter at dreje sig i søvne. Det kan bestemt virke som et “overgreb”, når nu baby VIL dreje hovedet til sin favoritposition. 🙁 Men jeg gjorde det jo i en god sags tjeneste!

   Skal også lige huske at sige, at det kun er de VIRKELIG slemme tilfælde, der kan gøre selve hovedet skævt. Langt, langt, langt de fleste flade baghoveder gør kun en kosmetisk forskel! Og er knap synlige, når håret vokser godt ud. 🙂

   Til alle vil jeg opfordre til: tal med din sundhedsplejerske. Hun er der for det samme. Og hun er ekspert! Modsat jeg, der bare er mor – og ikke har en sundhedsfaglig uddannelse. 🙂

 9. Maria Larsen 24. august 2010 at 12:58 - Reply

  “Fra Lamaze”

 10. Maria Larsen 24. august 2010 at 12:58 - Reply

  Babyskies madras fra babysam + puden fra babadut.dk, samt støttepude til at ligge på siden fra babysleep, så kan man vidst ikke gøre så meget mere! Vi brugte “ligge på maven” aktivitetstæppet med den lille karrusel til at undersøtte det, at få hende til at ligge på maven.

 11. Maja 24. august 2010 at 12:20 - Reply

  I øvrigt, puden, vi købte, er af mærket Rätt Start og købt i Sverige, men man må også kunne få det – eller noget lignende – i DK.

 12. Maja 24. august 2010 at 12:09 - Reply

  Min mand og jeg købte en hovedpude til vores datter, som hun har brugt, fra hun var helt spæd. Hun har i dag en meget fin hovedform. Selvfølgelig havde vi fået tudet ørerne fulde om at lægge hende på maven så meget som muligt og gjorde det så meget som muligt. Men det er begrænset, hvor længe de små kan gøre det ad gangen, og jeg er overbevist om, at det (også) er takket være puden, at hun i dag ikke har fladt baghoved. Og så er der i øvrigt ingen grund til at købe jer fattige i dyre ‘nakkepuder’. En helt almindelig, flad, lille hovedpude til en 50’er fungerer fint.

Leave A Comment

Giv mig besked om nye kommentarer til dette indlæg via email.