Går du også en stor bue uden om parabener?

Forsiden » Forside » Sundhed » Plejeprodukter » Går du også en stor bue uden om parabener?

Går du også en stor bue uden om parabener?

Denne artikel er sponsoreret af allergycertified.com og babybusiness.dk og sundhudtilbørn.dk og babybusiness.dk
Alle links markeret med orange er sponsoreret

Jeg lærte noget meget vigtigt og væsentligt som dommer ved AllergyAward 2015, og det er: Der findes dårlige parabener og der findes gode parabener. Der findes altså gode! Og her går jeg (og givetvis mange andre end jeg), at vi bør gøre korsets tegn og gå en lang bue uden om parabener. Det er ikke tilfældet! Mange parabener er gode, og vi får dem helt automatisk. Eksempelvis gennem mad. Men læse med her. Artiklen neden for er af Ewa Daniel, som er toksikolog hos AllergyCertified.

Går du efter produkter uden parabener?
Når du køber en creme enten i den lokale helsekost, supermarked eller Matas, går du så efter produkter uden parabener? Bliver du også ofte mødt af en ekspedient, der fortæller, at cremen selvfølgelig ikke indeholder parabener? Hvis ja, så læs endelig videre.

Parabener er en fælles betegnelse for flere forskellige konserveringsmidler, som har det til fælles, at de alle ender på navnet paraben. Deres opbygning er dog forskellig, hvilket giver dem vidt forskellige effekter. Det er der desværre ikke mange, der ved!

De gode parabener
Helt kort sagt er Methyl- og Ethylparaben de gode parabener. Her er der ingen hormonforstyrrende eller allergifremkaldende effekt.

Problemet for Methyl- og Ethylparaben er, at da vi (medier, forbrugerråd, mødre og fædre) for mere end ti år siden begyndte at tale om parabenerne, kunne vi ikke overskue at skelne mellem Methyl-, Ethyl-, Butyl-, Isobutylparaben og alle de andre parabener. Så vi begyndte debatten med at pulje alle parabenerne og gøre dem alle farlige og sundhedsskadelige.

parabener

Et eksempel fra min egen verden:
For cirka fem år siden blev jeg ringet op af en journalist, som bad mig om på tv at fortælle om de farlige parabener. Jeg forklarerede ham, at der er stor forskel på parabener, og at Methyl- og Ethylparaben med de korte karbonkæder, har helt anderledes effekter end eksempelvis Butylparaben og Iso-forbindelserne.

Det var han ikke interesseret i at høre om, og spurgte om jeg så ikke havde et andet stof, vi kunne snakke om. Jeg foreslog Methyldibromo Glutaronitrile (i dag er det forbudt i kosmetiske produkter). Men nej, det navn var ’alt for svært for forbrugerne at huske, næh det skulle være parabener, det navn kan man huske – det hænger ved’, som han sagde.

Jeg syntes, det var usagligt og takkede nej til at deltage. Det ville jo svare til at sige, at samtlige mennesker i en bestemt etnicitet eller folk, der hedder Hansen til efternavn opfører sig nøjagtig ens. Fjorten dage senere så jeg programmet, hvor en studentermedhjælp jeg kendte fra en anden institution, blev fremført som ekspert i parabener og fortalte på åbent tv om, hvor farlige parabenerne var.

Vi skal nuancere billedet
Dette er blot et eksempel på, at parabendiskussionen hele tiden og også den dag i dag bliver taget under et. Det er rigtig ærgerligt. Det er det fordi, det bliver sværere og sværere for producenterne af kosmetiske produkter at finde gode og sikre konserveringsmidler. Det kan måske virke som producenternes problem alene. Men på sigt, bliver det også dit og mit. Det gør det fordi, jo større udfordringer producenterne har med at finde de gode stoffer, jo mere tid bruger de på produktudviklingen. Jo mere tid de bruger, jo dyrere bliver produkterne. Eller vi risikerer på sigt at producenterne ikke længere kan konserverer produkterne, hvilket kan medfører svampe og bakterievækst i vores cremer. Noget der absolut ikke er godt for vores sundhed.

Sikre parabener til at undgå råddenskab og bakterier
Methyl- og Ethylparaben ér glimrende til at konservere, og de er sikre. Også ifølge den danske Miljøstyrelse der på deres hjemmeside skriver: ’EU’s Videnskabelige Komite for Forbrugersikkerhed har vurderet at disse to parabener

[Methyl og Ethyl] ikke udgør en sundhedsrisiko i kosmetiske produkter i de anvendte koncentrationer på 0,4 %’.

Jeg vil gerne være med til at begynde en nuanceret debat om parabener. Og jeg vil gerne varmt opfordre dig til at sprede budskabet om, at parabener ikke bare er parabener. Der er “good paraben” og “bad paraben”.

Ewa Daniel
AllergyCertified.com

Mere om parabener
Ved AllergyAward 2015 deltog også Karoline Lawætz, som er kommunikationsrådgiver og videnskabsjournalist. Hun har skrevet bogen Sund hud til børn – det er lettere end du tror. Herfra får du et kapitel om parabener i næste uge – så vi kan blive endnu klogere!

Sund hud til børn

| 2017-06-18T07:25:03+00:00 maj 8th, 2015|Plejeprodukter|

Leave A Comment

Giv mig besked om nye kommentarer til dette indlæg via email.