Gode råd til skiferie med baby

Forsiden » Forside » Familieliv » Familieferie » Gode råd til skiferie med baby

Gode råd til skiferie med baby

Denne artikel er sponsoreret af og og juniorbusiness.dk og juniorbusiness.dk og og og tgt.dk og babybusiness.dk og babybusiness.dk og netsundhedsplejerske.dk og og tgt.dk
Alle links markeret med orange er sponsoreret

[ad]

Skiferie er ideelt, hvis man ønsker at holde en aktiv ferie sammen med familien. Men ferien bliver en lidt anden, når man har en lille en – det behøver dog ikke at betyde, at man ikke kan tage af sted. Der skal bare pakkes lidt ekstra! Og holdes flere pauser fra pisterne…

Skiferien med baby bliver ikke ferien, hvor du slår dine personlige rekorder hverken på pisterne eller ved after-skiing!

Du kan sagtens tage på skiferie med baby. Jo flere I er af sted; des flere at dele “babysittertjansen” ud på. Når mor står på ski kan far passe baby – og er der så bedsteforældre, tanter, onkler og venner med, så kan alle få skilysten styret samtidig med, at baby har en god oplevelse!

Hvornår kan børn lære at stå på ski?
Børn helt ned til 3-års alderen kan stå på ski. De helt små under 3 år skal altså underholdes på anden vis på en skiferie. Det kan man dog komme udenom ved at pakke lidt ekstra, f.eks. i form af små overraskelser til turen og en kælk!

Nogle (også helt små) børn elsker både sne, ski og kælk – andre børn foretrækker hygge indendørs! Det er svært at vide på forhånd, hvordan baby vil tage sne og kulde. Uanset hvad; respekter babys signaler!

Lang transport
Hvis transporttiden er lang, hvad enten der er tale om bilkørsel eller en flyvetur, kan det godt betale sig at tage nogle små overraskelser med. Det kan være alt fra lidt legetøj eller små pakker rosiner, som er pakket ind og derfor øger spændingen og kan aflede opmærksomheden fra køreturen ind i mellem.

Film på bagsædet
Se også DVD-afspillere til børn på køreturen

Det kan også betale sig at køre om natten, så den lille kan sove det meste af tiden.


Jeg vil ikke turde køre med baby på ryggen. En ting er hvor god og sikker du er på ski – noget andet er de andre fjolser (!) på pisterne. Man er aldrig sikker på ikke at blive pløjet ned bag fra… Men det er jo alle forældres eget valg. Er baby på ryggen, så husk ikke at komme for højt op i højderne. Kulden er lynhurtigt hård mod babys ører og ansigt.

Pakkeliste
Når der nu skal pakkes til en skitur med en baby, er der et par ting, som er gode at pakke med.

– En kælk eller slæde til de små, som ikke kan få glæde af skiløb endnu. Det er typisk muligt at købe en kælk på skisportssteder.

– Man kan også anskaffe sig en særlig pulk eller taske til ryggen, som man kan placere baby i, når man står på ski.

Husk at baby, modsat dig, sidder helt stiller på kælk/pulk/rygtaske og dermed ikke “arbejder sig til varmen”! HOLD altid øje med, at babys temperatur er perfekt varm, så baby ikke nedkøles!

Klæd baby på efter flere-lags-princippet. Det er nemmere at sikre babys temperatur. Du kan tage et lag af/på, hvis baby bliver for varm/kold.

– Strandting som skovl, spand osv. til at lege i sneen.

– Bleer er ikke nogen dårlig idé at tage med til den første dag, indtil I har fundet det lokale supermarked.

– Modermælkserstatning – der er ikke nogen grund til at købe et nyt mærke, hvis den lille allerede er vant til noget særligt.

– Mad og drikke: det kan betale sig fx. at tage yoghurt eller havregrød med hjemmefra til de små mellemmåltider. Også små madpakker til den lille, når I er ude i sneen, er en god idé.

“Sørg for at tage yndlingslegetøjet og andre ’tryghedsting’ med til de helt små – så bliver familielivet lidt lettere for alle. Det kan være favoritmad, -bøger og -cd’er. Sandaler og sutsko er også et must, da mange lejligheder eller hotelværelser har for kolde gulve, der i øvrigt meget hurtigt kan blive våde.”

Kilde: Turen går til.

Tøj til baby
Så er der også det med vintertøjet til den lille. Små børn bliver hurtigt kolde, hvis de sidder stille udenfor. Derfor skal man huske at være opmærksom på deres kropstemperatur og medbringe en masse varmt tøj. De små skal faktisk have ligeså mange lag på, som de voksne skal – men de skal stadig kunne bevæge sig for ikke at blive kolde.

Huskeliste
Ski- eller uldundertøj, vand- og vindtæt flyverdragt, vandtætte støvler – hvor tæerne kan bevæges, lange luffer – som kan sidde fast på flyverdragten, elefanthue til ører og kinder, hjelm – både for sikkerhedens og varmens skyld, solcreme og solbriller.

“Solcreme og skibriller er et must! Derudover er det vigtigt at hun er klædt rigtig godt på, så I er sikre på at hun ikke fryser. Samtidig skal hun dog også kunne bevæge sig, hvis hun ikke kan det, så kommer hun jo også til at fryse – det er altså med at finde en balance.”

Det skriver Netsundhedsplejerske.dk.

Børnevenlige skisportssteder
Mange anbefaler de nordiske lande til skiferie med børn. Børnene kan forstå skilærerne sprogligt og børnebakkerne meget børnevenlige. Det er biligere at holde skiferie nordpå end sydpå. Vær opmærksom på, at det også kan være hundekoldt i Norge og Sverige i højsæsonen. Jo koldere temperaturer – des kortere tid kan børnene være ude inden der skal holdes pause i hytte/lejlighed.

Sydlige skiferiedestinationer som Østrig, Frankrig og Italien er typisk lunere end Norge og Sverige – og alperne højere!

Undersøg altid udvalget af skiskoler, skilærernes sprog, antallet af blå og grønne pister (de letteste) og børnepasningsordninger.

Ifølge ‘Turen går til’ er det fx. tilfældet med bl.a. Livigno i Italien, Trysil i Norge og Åre i Sverige – Læs mere HER om det.

Se også HER for gode råd til skiferie med børnene.

Videregiv dine erfaringer
Skriv endelig dine erfaringer med skiferie med baby/tumling i kommentarfeltet neden for. Hvad kan du anbefale/fraråde?

| 2017-06-18T07:53:44+00:00 november 22nd, 2010|Familieferie|

6 Comments

 1. Karen 25. november 2010 at 11:43 - Reply

  Jeg kan ikk eundvære min skiferie, så Tyttebøvsen var med på ski allerede sidste år, da jeg var 23 uger henne og igen i år som 7 mdr. gammel. Vi fløj til München og kørte videre i lejet bil (ca. 3 timer), uden problemer. Hans far og jeg skiftedes til at være hjemme, så vi hver havde tre hele dage på ski plus eftermiddagene, hvor mormor og morfar kom hjem og passede. Tyttebøvsen var ude et par gange i kælk, hvilket han syntes var sjovt, men kun kort tid af gangen. Mht. udstyr, havde vi medbragt lammeskindskørepose og ekstra uldtøj til at have på samt lammeuldssåler i flyverdragtskoene. Bleer og skumvaskeklude slæbte vi med hjemmefra for at være sikre på, de var allergisikre, men ellers købte vi mad osv. til ham på stedet – Østrig er ikke så meget anderledes end DK på det område. Det var en super tur for alle parter, og jeg glæder mig meget til næste år.

  Næste år skal vi sejle til Oslo og kører ca 2 – 3 timer igen. Vi har tænkt os, at købe en gåsele til Tyttebøvsen, så han kan prøve at stå på ski, men har ingen forventninger til det, da han trods alt kun er knap 20 mdr. på det tidspunkt.

  Det er vigtigt at medbringe god solcreme og fed creme samt solbriller til den lille. Vi havde desuden medbragt ekstra uldvanter, der kunne være under lufferne, så der var mere varme til fingrene:)

 2. Charlotte 24. november 2010 at 13:54 - Reply

  Vi var afsted på skiferie sidste år med vores tvillinger, som var knap 1 år dengang. Vi valgte at tage båden til Oslo for at minimere tiden i bil – dyrt med absolut pengene værd! Pigerne kunne ikke gå sidste år, men vi havde dem med i pulk 3-4 gange, hvilket var en stor succes, timede det med deres sovetid, så de sov en del af turen. På den måde kunne vi være afsted på langrend i 2-3 timer. Vi lejede pulke deroppe (havde bestilt dem på forhånd) og i dem var både lammeskind og soveposer, som børnene lå i, så udover flyverdragt, hue og vanter var det ikke nødvendigt med ekstra tæpper mv. Vi skal afsted til februar igen, denne gang satser vi på kælk 🙂

  Hilsen
  Charlotte

 3. Helene 23. november 2010 at 20:43 - Reply

  Hvis du har barn med der sover i barnevogn/skal transporteres i klapvogn så invester i en god kørepose. Vi købte en kørepose fra Boss Segr (svensk mærke) med lammeskind inderst og vandafvisende stof yderst. Vi var rigtg glade for ikke at skulle slås med dyner, hvor der altid slipper kold luft ind et eller andet sted. Og ja, vi bruger den også nu i den småkolde danske efterår/vinter.

  Hold såvidt mulig fast i jeres daglige rutiner hjemmefra. Det giver meget tryghed for alle, også baby.

  Husk “sædvanlig” medicin hjemmefra: Øjendråber, øredråber (til børn med dræn), smertestillende, bidering til bebser med tænder på vej o.lign.

  Dunfutter! Guld værd.

  Overtræk til støvler til kælketuren, når baby endnu ikke går selv. Man kan få rigtig meget sne på sig.

  Googles el. solbriller. babygear.dk har nogle smarte nogle med et elastisk bånd der sidder fast i brillerne, som kan tilpasses. Min datter elsker sine. Er også gode i bilen, hvor meget sne og sol kan være ubehageligt for øjnene. Og så selvfølgelig når man er ude, også når bebs er på vej til at skulle sove. (Lyder måske underligt, men lyset er meget skarpt og på en anden måde når det kommer både som sol og genskin i sneen)

  medbring en kælk hjemmefra der er stor nok til voksen og barn. Gerne en med et lille ryglæn, så bebs kan sidde alene på kælken, selvom der trækkes op ad bakke. Evt. en forlænger snor så en høj voksen også kan trække kælken uden at den tipper.

  en tørresnor og lidt søm til at hænge op i saunaen, så der er plads til at tørre tøj. (Lidt vandalisme måske, men det er så smart!)

  “sædvanlige” madvarer og bleer.

  Accepter hjemmefra at det ikke er det samme at være på ski med og uden børn. Men man får nogle skønne kælketure nedad nogle gode bakker, desværre er der kun en vej til flere kælketure….. op! Det giver sved på panden!

  • Anette BabyBusiness 23. november 2010 at 21:21 - Reply

   TUSIND tak for gode råd Helene! En masse gode pointer! Guld værd for forældre på vej på ski! 🙂

 4. Ann-Brigitt 23. november 2010 at 19:10 - Reply

  Hej
  Første gang jeg havde min datter med på skiferie var hun kun lige 4 måneder gammel. Hun var ikke med på løjperne og var kun ude et par få gange – og af meget kort tid. Mormor og jeg delte dagene mellem os, så alle fik ture på ski. Apoteket anbefalede en fedtcreme uden vand til at smøre ansigtet på grund af den hårde frost – vi var i Norge.
  Næste gang vi var afsted, var min datter 16 måneder og det var lykken at komme ud i sneen og lege. Både på kælken (bobslæden) og blot løbe og lade sig falde.
  Hun er lige fyldt 2 år, og i 2011 skal vi igen afsted på ski. Denne gang har vi lejet ski til hende – hun kan godt nok ikke komme i skiskole endnu, men vi kan godt trække lidt med hende på skiene. Hendes fætter startede også på den måde.
  Jeg kan varmt anbefale skiferie med de små – de har det rigtig sjovt i sneen.
  /Ann-Brigitt

  • Anette BabyBusiness 23. november 2010 at 21:25 - Reply

   Lyder dejligt Ann-Brigitt! 🙂 Og som med megen anden læring: jo tidligere man starter des hurtigere får børnene knækket koden. Jeg husker min første gang på skiferie (hvor jeg var voksen), at jeg blev overhalet gang på gang af frygtløse små børn, som bare var drøngode på ski (skumme skumme – meget misundelig!).

Leave A Comment

Giv mig besked om nye kommentarer til dette indlæg via email.