Panodil er et af de smertestillende produkter, som gravide gerne må spise. De må de stadig. I små mængder. Undlad at spise Panodil/Pamol hver dag i ugevis! Slet ikke tidligt i graviditeten, hvor længerevarende brug af Panodil/Pamol kan øge risikoen for misdannelser på drenges kønsorganer. Dette viser en ny undersøgelse, hvor 47.000 danske kvinder er fulgt.

Læs med neden for, som er citeret fra Politiken.dk

Risiko for misdannede kønsorganer på drengebørn
Kvinder, der spiser hovedpinetabletter under graviditeten, risikerer at skade deres drengebørn, så de fødes med misdannede kønsorganer.

Smertestillende piller som Panodil og Pamol indeholder nemlig stoffet paracetamol. Det gør i det hele taget de fleste hovedpinepiller.

Stoffet er mistænkt for at hæmme dannelsen af det mandlige kønshormon testosteron, der er nødvendigt for, at testiklerne falder ned i pungen under fostertilstanden.

Det viser den første undersøgelse i verden, som dokumenterer, at der er en sammenhæng mellem hovedpinepiller og hormonforstyrrelser hos nyfødte drenge. Undersøgelsen er netop blevet publiceret i tidsskriftet Epidemiology.

47.000 danske kvinder er med i undersøgelsen
»Man har anset Panodiler for at være uskadelige for gravide. Den her undersøgelse viser, at de ikke er helt uskadelige. Der ser ud til at være en øget risiko«, siger ph.d.-studerende Morten Søndergaard Jensen fra Aarhus Universitet, der blandt andre står bag undersøgelsen.

Over 47.000 gravide danske kvinder, som har født en dreng, har deltaget i den omfattende undersøgelse.

Cirka halvdelen af kvinderne tog piller med paracetamol under graviditeten, den anden halvdel gjorde ikke.

»De mødre, der havde taget smertestillende midler med paracetamol, havde 30 procent højere risiko for at få børn med misdannelser«, siger Morten Søndergaard Jensen.

Vigtige pointer så du ikke går i gravid-panik!
Det er ikke helt klart, hvor mange piller der skal til, før det bliver skadeligt. Ifølge undersøgelsen kan det være alt fra en håndfuld fordelt over nogle uger til 50-80 stykker fordelt over nogle uger.

Undersøgelsen viser også, at det især er, hvis kvinderne har taget hovedpinepiller inden for de første seks måneder af graviditeten, at der er en risiko for at skade barnet. Sandsynligvis fordi det er her, at dannelsen af testiklerne er særlig følsom.

Hvis ikke stenene falder ned i pungen af sig selv efter et års tid, kan man operere dem ned, fortæller forskeren.

»Det er den første undersøgelse i verden, så vi bliver nødt til at have flere undersøgelser, der viser det samme, før vi kan sige med sikkerhed, hvor farligt det egentlig er«, siger han og tilføjer:

»Gravide ikke skal vælge andet smertestillende midler som Kodimagnyl og Ipren. De kan give værre ting som hjertemisdannelser«.

Læs hele artiklen på Politiken.dk