Gravid? Hold igen med mængden Panodil og Pamol

Forsiden » Forside » Gravid » Graviditet » Gravid? Hold igen med mængden Panodil og Pamol

Gravid? Hold igen med mængden Panodil og Pamol

Denne artikel er sponsoreret

Panodil er et af de smertestillende produkter, som gravide gerne må spise. De må de stadig. I små mængder. Undlad at spise Panodil/Pamol hver dag i ugevis! Slet ikke tidligt i graviditeten, hvor længerevarende brug af Panodil/Pamol kan øge risikoen for misdannelser på drenges kønsorganer. Dette viser en ny undersøgelse, hvor 47.000 danske kvinder er fulgt.

Læs med neden for, som er citeret fra Politiken.dk

Risiko for misdannede kønsorganer på drengebørn
Kvinder, der spiser hovedpinetabletter under graviditeten, risikerer at skade deres drengebørn, så de fødes med misdannede kønsorganer.

Smertestillende piller som Panodil og Pamol indeholder nemlig stoffet paracetamol. Det gør i det hele taget de fleste hovedpinepiller.

Stoffet er mistænkt for at hæmme dannelsen af det mandlige kønshormon testosteron, der er nødvendigt for, at testiklerne falder ned i pungen under fostertilstanden.

Det viser den første undersøgelse i verden, som dokumenterer, at der er en sammenhæng mellem hovedpinepiller og hormonforstyrrelser hos nyfødte drenge. Undersøgelsen er netop blevet publiceret i tidsskriftet Epidemiology.

47.000 danske kvinder er med i undersøgelsen
»Man har anset Panodiler for at være uskadelige for gravide. Den her undersøgelse viser, at de ikke er helt uskadelige. Der ser ud til at være en øget risiko«, siger ph.d.-studerende Morten Søndergaard Jensen fra Aarhus Universitet, der blandt andre står bag undersøgelsen.

Over 47.000 gravide danske kvinder, som har født en dreng, har deltaget i den omfattende undersøgelse.

Cirka halvdelen af kvinderne tog piller med paracetamol under graviditeten, den anden halvdel gjorde ikke.

»De mødre, der havde taget smertestillende midler med paracetamol, havde 30 procent højere risiko for at få børn med misdannelser«, siger Morten Søndergaard Jensen.

Vigtige pointer så du ikke går i gravid-panik!
Det er ikke helt klart, hvor mange piller der skal til, før det bliver skadeligt. Ifølge undersøgelsen kan det være alt fra en håndfuld fordelt over nogle uger til 50-80 stykker fordelt over nogle uger.

Undersøgelsen viser også, at det især er, hvis kvinderne har taget hovedpinepiller inden for de første seks måneder af graviditeten, at der er en risiko for at skade barnet. Sandsynligvis fordi det er her, at dannelsen af testiklerne er særlig følsom.

Hvis ikke stenene falder ned i pungen af sig selv efter et års tid, kan man operere dem ned, fortæller forskeren.

»Det er den første undersøgelse i verden, så vi bliver nødt til at have flere undersøgelser, der viser det samme, før vi kan sige med sikkerhed, hvor farligt det egentlig er«, siger han og tilføjer:

»Gravide ikke skal vælge andet smertestillende midler som Kodimagnyl og Ipren. De kan give værre ting som hjertemisdannelser«.

Læs hele artiklen på Politiken.dk

By | 2017-06-18T07:54:06+00:00 november 8th, 2010|Graviditet, Medicinskabet|

5 Comments

 1. Petra 10. november 2010 at 13:04 - Reply

  Der er også kun tale om 30% forøget risiko: som lyder som meget, men det er det ikke i absolute tal. Kun 2% af drenge blivet født med misdannelser på kønsorganer (og det er inklusiv alle andre faktoren som kan føre til det, som arvelighed og storrygning under graviditeten). 30% mere end 2% er så 2.6% Det lyder nu slet ikke så dramatisk… (I øvrigt var undersøgelsen todelt, og er en del af konklusioner baseret på den del hvor de forsøgt på rotter.)

  Man skal jo altid være forsigtig med medicin – også i graviditeten, og også hovedpinpiller skal man kun tage når man ikke kan undvære dem. Så lad os ikke gå i panik over dette her.

 2. Anette BabyBusiness 10. november 2010 at 08:37 - Reply

  Helt enig Hanne! Tusind tak for at være med til at slå kold vand i blodet! Vigtigt at der ikke skabes panik!

  Jeg håber også, at jeg understregede, at man skulle slå koldt vand i blodet ved overskriften “Vigtige pointer så du ikke går i gravid-panik”.

  Der er nemlig ingen grund til panik! Panodil/Pamol er stadig det smertestillende, som du godt må tage som gravid. Men naturligvis skal man hverken spise det/eller anden medicin som slik! Det er aldrig godt! 🙂

 3. Hanne 10. november 2010 at 07:51 - Reply

  Nu synes jeg lige, at man skal slå koldt vand i blodet. Det er en undersøgelse mod mange mange års brug af lægemidlet.

  Undersøgelsen omfatter ganske rigtig rigtig mange kvinder, som har født en søn. De blev spurgt retrospectivt (altså med tilbagevirkende kraft) om deres forbrug af smertestillende medicin under graviditeten. Gravide, som tog paracetamol i længere tid end en måned(!) i løbet af de første to tredjedele af graviditeten, havde en ca. 30% øget risiko for, at deres sønner fik misdannelsen.

  Som overlæge ved Lægemiddelstyrelsen (som er dem der overvåger vores lægemidler), Jens Heisterberg sagde i TVAvisen i mandags, så er de nye resultater er interessante og giver anledning til at understrege de generelle råd til gravide, når det gælder medicin: Tag så lidt medicin som muligt under graviditeten. Det gælder også håndkøbsmedicin og naturlægemidler!

  Andre smertestillende lægemidler, som Ipren eller Kodimagnyl, er om ikke mere skadelige, så hvis man ikke kan undvære, så hellere 1g paracetamol end andet og max 4g om dagen!

  Lægemiddelstyrelsen vurdering kan læses her: http://www.laegemiddelstyrelsen.dk/1024/visLSArtikel.asp?artikelID=17727

  Hanne, 2. gravid og farmaceut

 4. Anette BabyBusiness 9. november 2010 at 08:38 - Reply

  Viden Om på DR 2 klokken 20.00 tirsdag aften (d. 9. nov. 2010) handler netop om den nyeste forskning om de de smertestillende midler og den hormonforstyrrende effekt på fostre.

  http://www.dr.dk/DR2/VidenOm/Programmer/Viden+Om+med+Ann+Marker/Programmerne/2010/10/20101105145308.htm

Leave A Comment

Giv mig besked om nye kommentarer til dette indlæg via email.