Hjælp dit barn med at sige farvel til sutten

Forsiden » Forside » Familieliv » Søskende » Hjælp dit barn med at sige farvel til sutten

Hjælp dit barn med at sige farvel til sutten

Denne artikel er sponsoreret af tandlaegeforeningen.dk og babybusiness.dk og babybusiness.dk og babybusiness.dk og babybusiness.dk og babybusiness.dk og babybusiness.dk og babybusiness.dk og clk.tradedoubler.com og saxo.com og saxo.com og juniorbusiness.dk og babybusiness.dk
Alle links markeret med orange er sponsoreret

Hvornår er det rette tidspunkt at vænne sit barn fra sin sut?
Tidspunktet for at vænne dit barn af med at bruge sut skal være rigtigt. Det er vigtigt at du selv har både tid og overskud til at hjælpe dit barn, og trøste det når det er ked af det og frustreret over ikke at kunne få sin sut. Brug evt. en ferie til at vænne barnet fra at bruge sut.

Derudover er det en dårlig idé at man skiller sig af med sutten på et tidspunkt, hvor der i forvejen sker en masse forandring, som f.eks. flytning, vuggestue-/børnehavestart, familieforøgelse, eller når dit barn også er igang med at smide sin ble. Barnet skal altså helst være i en stabil udviklings-periode.

Det er en hård tid for dit barn, og vil derfor også være en hård tid for dig.

For at undgå skade på tandstillingen i barnets mund anbefales det at man vænner sit barn af med at bruge sut inden 3-4 års alderen.

kilde: Tandlægeforeningen.dk

Hvad man går i møde ved at sige farvel til sutten
Dit barn kan blive meget ked af det og endda frustreret og gal når I er i gang med at vænne ham/hende fra at bruge sut. Du kan hjælpe dit barn ved at sætte ord på frustrationen, og ved at aflede barnet ved hjælp af en leg, læse en bog el.lign. Prøv at erstatte sutten med for eksempel et glas vand etc.

Som oftest er det sværest for dit barn at undvære sutten om aftenen når det er sengetid, her er det igen vigtigt at lede barnets opmærksomhed væk fra behovet for sutten. Læs godnathistorier, syng sange osv. Sørg for at natrutinen uden sut bliver lige så hyggelig. Husk at blive ved med at holde fast i at det er slut med sutten, det er nemt at give efter fordi man ikke orker gråd, at ens barn bliver sur osv., men så skal man starte forfra igen. Hellere tage konfrontationen nu, og slippe for den senere ved at nå målet. En bamse eller et andet sovedyr kan være en god erstatning, når barnet skal sove.

Nedtrapning eller slut med sut?
Sutten skal bruges når der er behov for det, f.eks. bruger de fleste børn sutten når de skal sove for at finde tryghed. Som regel bruges sutten også ud over det i løbet af dagen. Aftal med dit barn at sutten kun skal bruges når det er tid til middagslur og så igen om aftenen når det er tid til at sove igen. Du har nu skåret det ned til 2-3 gange om dagen, alt afhængig af hvor mange lure dit barn tager i løbet af dagen.

Derefter kan det være en god idé at aftale en dag hvor man stopper med at bruge sut til middagsluren. F.eks. “på fredag er det sidste dag med sut til middagsluren”, og derefter aftale sidste dag for brug af sut i det hele taget. Sørg gerne for at der er en belønning i forbindelse med dagen, og ros dit barn – “Du klarede det så flot selvom det har været rigtig svært” – tag dit barn med i zoologisk have eller noget andet barnet synes er sjovt.

For nogle børn er det sværeste at trappe ned, og I kan derfor aftale en dag hvor hun/han stopper helt. Evt. kan I tage hen og hænge sutten på et suttetræ eller foræres til tandlægen, men sørg for at barnet er med i hele processen.

Bøger som kan bruges til højtlæsning:

“Anna siger farvel til sin sut”, kan købes for 79.95 kr. hos SAXO.com

“Lasse-Leif og den sidste sut”, koster 215 kr. ligeledes hos SAXO.com

9 gode råd til slut med sut
Læs også 9 gode råd til slut med sut fra JuniorBusiness.dk

En hund efter sutten
Krammehunden Stopsy hjælper med at sige farvel til sutten

[ad]
| 2017-06-18T07:53:51+00:00 november 16th, 2010|Søskende|

One Comment

  1. Louise 16. november 2010 at 14:20 - Reply

    Da min søn skulle af med sin sut var han 2,5 år. Det var start sommer og vi havde hele tiden planlagt, at han skulle have sin første rigtige cykel dér. Da han så selv begyndte at snakke om, at han ønskede sig en cykel slog vi 2 fluer med ét smæk – vi snakkede om det en uges tid, og en lørdag formiddag tog vi så ud til cykelhandleren og købte en cykel. Nicklas “betalte” så cykelhandleren med sin sut, så de lavede lige en byttehandel. Om aftenen spurgte han efter sutten men så sagde jeg “den gav du jo cykelmanden” og så var det som om han bare tænkte “nå ja” og så lagde han sig til at sove og siden spurgte han overhovedet ikke efter den.
    Nicklas var meget glad for sin sut og jeg havde virkelig forberedt mig på en uges skrig og skrål! Men det gik så let – min veninde gjorde det så bagefter med en bamse fra Fætter BR som hendes datter ønskede sig og det gik lige så nemt.

Leave A Comment

Giv mig besked om nye kommentarer til dette indlæg via email.