Sådan fejrer du dit barns første fødselsdage

Forsiden » Forside » Sundhed » Børnemad » Sådan fejrer du dit barns første fødselsdage

Sådan fejrer du dit barns første fødselsdage

Denne artikel er sponsoreret af babybusiness.dk og babybusiness.dk og arla.dk og maduniverset.dk og grydeskeen.dk og okobanden.dk og babybusiness.dk og babybusiness.dk og og babybusiness.dk og babybusiness.dk og festabc.dk og babybusiness.dk og juniorbusiness.dk
Alle links markeret med orange er sponsoreret

Noget af det mange nybagte mødre glæder sig til er at skulle fejre barnets første fødselsdag. Man husker gerne sine egne fra barndommen, husker hyggen med vennerne og ikke mindst den positive opmærksomhed man fik på denne dag.

Men så kommer spørgsmålet – dit barn har fødselsdag og skal fejre det med de andre børn i vuggestuen,  men hvad er smart at give barnet med, hvis det både skal være festligt, sukkerfrit og i øvrigt til at ‘håndtere’, så det også er spændende for ungerne op ad dagen? Få gode råd her.


Et er hvad du serverer hjemme til fejring af fødselsdag – men mange vuggestuer betakker sig kage, slik mm. af hensyn til at mindske børns sukkerindtag og af hensyn til allergikere over for f.eks. farvestoffer.

Fødselsdag i vuggestuen
Mange tænker på slik, is og kage i forbindelse med snacks – men det behøver faktisk ikke at være så usundt endda, når festligheder skal fejres. Faktisk er det ofte en ‘voksen-ting’ at forbinde lækkerier med noget usundt. Små børn er tit lige så glade for sunde snacks, så længe de bliver serveret på en sjov og farvestrålende måde.

Idéer til sunde snacks
1. Lækre frugtstykker som fx. ananas, jordbær, vindrue, melon, æble, pære osv. Det er smart at medbringe, da det er sundt og pædagogerne nemt og hurtigt kan skære frugten ud inden servering, så det er helt frisk. Frugt i mange forskellige farver ser desuden indbydende ud for børnene. Hvis man vil peppe det lidt op, kan man også servere frugtstykkerne på et spyd eller en tandstik, så det ser sjovere ud. Skarpe tandstikker og små pilfingre kræver dog ekstra opmærksomhed.

2. Små grøntsagsstykker har samme fordele og muligheder som frugtstykkerne har, og her kan man fx. servere gulerod, agurk, cherrytomat eller peberfrugt. Det er sundt og nemt at gå til.

3. Frugt kan desuden peppes op som frugtsalat. I stedet for den usunde råcreme, kan man lave en creme af frugt yoghurt og putte frugten ned i, når det skal serveres.

4. Skal børnene have lidt mere mad, kan man bage nogle grovboller og servere med forskelligt pålæg, som fx. smør, syltetøj eller andet. Man kan også bage bollerne med grøntsagsfyld. Boller kan nemt hives op af en pose, når de skal serveres og evt. lunes i en ovn inden servering.

5. For at gøre de hjemmebagte boller lidt sjovere, kan man forme dem som bolle-dyr, fx. hund, kat eller ko – det synes børnene med garanti er sjovt.

6. Pizzasnegle, pitabrød eller pølsehorn er også lækkert, hvis børnene skal mættes lidt mere end bare med lidt frugt. Det kan bages aftenen forinden og på samme måde som med bollerne hives op, når børnene er klar.

7. Andre snacks kan være ostestænger, rosiner og lignende.

Tit behøver man egentligt ikke at gøre alt for meget ud af det, da børn i vuggestuealderen jo sjældent når at smage på alle de mange lækkerier. Børnene nyder som regel bare at sidde sammen og hygge sig med det, de får serveret, så hold det simpelt – for din egen skyld.

Se i øvrigt også opskrifter til børnefødselsdage hos Arla, Maduniverset og Grydeskeen og Økobanden.dk.

Fødselsdag for børnene hjemme
Holder man derimod selv børnefødselsdag derhjemme, er der andre ting, man kan overveje at gøre noget ud af. Igen bør man dog huske, at børn i den alder ikke går voldsomt meget op i, hvilket mad de får, og hvordan der ser ud – ofte er det bare spændende at komme et andet sted hen og se noget andet legetøj, end det man plejer.

Men man kan overveje følgende:
– Invitationer
– Pynt
– Lege/aktiviteter

Indbydelsen
Er man i det kreative hjørne, kan man hygge sig med at sende nuttede invitationer ud til vuggestuebørnene – hvad enten man holder fødselsdagen hjemme eller i vuggestuen, kan man i invitationen sikre sig, at de små ikke har spist frokost forinden osv. Det kan være meget godt at forberede forældre og pædagoger på, hvad de kan forvente til fødselsdagen, så de kan planlægge efter det. Pep evt. invitationen op med et lille billede af fødselaren eller en tegning fra ham/hende.

Pynten
Der skal ikke så meget til for at skabe et festligt rum til en flok vuggestuebørn – balloner, flag, en farverig fødselsdagsdug og evt. service med smart print på, og fødselsdagsstemningen er hjemme. En voksdug kan være en god idé, da den kan tåle lidt af hvert samtidig med, at den er nem at vaske. Plastiktallerkener- og krus er desuden at foretrække, hvis man ikke har alverdens tid til at rydde op efter festen. Det kan man desuden ofte få med fødselarens yndlings-tegnefilmsfigur (eller hvad favoritten nu måtte være).

Går man hele vejen kan man også vælge at dække hele fødselsdagsbordet i et tema alt efter fødselsdagsbarnets ønske!

Lege og aktiviteter
Dette punkt er nok mest for de lidt større børn, da vuggestuebørn for det meste er en anelse for små til at forstå en masse særlige lege. Som nævnt er det ofte nok at komme hjem til en ny legekammerat og se et helt nyt værelse med spændende legetøj.

Synes man alligevel, at der bør være lidt fødselsdagsleg for de store vuggestuebørn, kan man altid lege de gode gamle lege ‘Sæt Halen på Grisen’ eller ‘Bro Bro Brille’. Sæt også gang i fødselsdagsstemningen bare ved at sætte noget glad børnemusik på i baggrunden.

Se HER for inspiration til børnelege.

Læs også her på BabyBusiness.dk: Den første fødselsdag – 7 trin til en nem og uforglemmelig dag

Start en tradition med fødselsdagskassen
Ih hvor fik jeg mange ideer og inspiration i min mødregruppe. En af mine med-mødre havde en tradition, der lød på at samle al fødselsdags-ting-og-sager i en kasse, som blev hevet frem ved både børn og voksnes fødselsdag i hjemmet. Akkurat som kassen med julepynt! En super hyggelig tradition. Få gode ideer til, hvad du kan lægge i en fødselsdagskasse!

[ad]
| 2017-06-18T07:56:21+00:00 august 23rd, 2010|Børnemad, Familieliv, Fødselsdagsgave børn, Opskrifter|

6 Comments

 1. børnefødselsdag 24. februar 2013 at 16:03 - Reply

  Det lydder som en fantastisk måde at holde en børnefødselsdag på. Her er mange gode råd 🙂

 2. Ioana 25. august 2010 at 11:33 - Reply

  Sikke en masse gode ideer!!

 3. Trine 24. august 2010 at 19:03 - Reply

  Blot lidt input ;0)
  Da min søn fyldte 2 år i dagplejen lavede vi smoothie og børnene elskede det. Frosne bær i vanille-youghurt (sukkerfri) og så i blenderen, så var lykken gjort.
  Da han blev 3 i børnehaven bagte vi pølsehorn, der ligeledes skabte jubel blandt ungerne.
  Nu er han så blevet 4 og da kunne vi ikke holde den længere… Det blev til kagemand, men dog med meget lidt slik på (tror, det blev til 1 stykke pr barn) og ellers bare bolledej. Spiste også boller på snor, og friskpresset appelsinjuice, så søde sager, næsten uden sukker =0)

  • Anette BabyBusiness 24. august 2010 at 20:21 - Reply

   Ih tak Trine! Jeg (og alle læsere er jeg overbevist om) elsker at få inspiration! 🙂 Ene af gode ideer, som du der gav. Tak igen!

 4. Helene 24. august 2010 at 13:27 - Reply

  Fedt indlæg!!! Bemærker straks at det lige så godt kan holdes enkelt for ens egen og for børnenes skyld 🙂

  Skal igang på mandag, så det er vist på tide at finde på. 2 år er jo noget helt særligt (mest for forældrene!)

  • Anette BabyBusiness 24. august 2010 at 13:51 - Reply

   Oh yes – keep it simple! 🙂

   Og undlad også at fejre over flere dage. Eller… det kan jeg jo ikke tillade mig at sige… Rettelse: det er ikke lige mig, at fejre fødselsdagen en dag for vuggestuen, en dag for familien og en dag for venner + børn. Pyyyh! Det er i hvert fald ikke enkelt. I mine øjne. Måske overskuer jeg mindre end de fleste? 😉

Leave A Comment

Giv mig besked om nye kommentarer til dette indlæg via email.