Når baby ikke sover ordentligt bliver alle trætte og uoplagte.. (modelfoto)

Dårlig søvn hos baby = dårlig søvn hos alle!
Har du et barn, der sover meget uroligt/dårligt er der ikke grænser for, hvad du vil gøre for at finde en løsning!
Som forælder bliver man hurtig lettere desperat – både pga søvnmangel (egen) og fordi man bliver frustreret over ikke bare at kunne hjælpe sit lille barn til at få den ro og søvn, der er så nødvendig for barnets udvikling og velvære.

En læser har på Facebook spurgt om vi ville skrive lidt om kugledyner til børn – og jeg lovede at skrive lidt om mine egne erfaringer. De kommer her, inklusive lidt generelt om dynerne.

Ingen søvn i 9 mdr!
Min yngste datter Linnea har – stort set fra fødslen – sovet utroligt ringe. Da hun var helt lille var der ikke ret meget ro i den lille krop når hun skulle sove. Til gengæld var hun altid lidt for rolig når hun var vågen. Da hun var 9 mdr havde vi nået desperationsgrænsen – da havde vi ikke sovet mere end 2 timer i træk i trekvart år, og havde en lille datter, der altid var træt! (plus en 3-årig storesøster, der fik alt for lidt opmærksomhed…)

Når baby ikke sover er det svært som forælder at finde det overskud man gerne vil have til større søskende!

Svært ved at finde ro
Linnea vågnede som 9 mdr gammel rigtig mange gange de første timer efter vi havde lagt hende (med ca. 15-30 min. mellemrum) og græd hjerteskærende. Vi kunne trøste ved at tage hende op eller lægge vores hænder på hende, men det tog lang tid før hun faldt til ro igen. Lige så snart vi gik ud af værelset vågnede hun igen…
Det samme mønster gentog sig efter hun var blevet ammet ved midnat – hun kunne trøstes, faldt i søvn, og vågnede så 5-10min efter og græd. Og det fortsatte så i 30-60 minutter.

PPR til undsætning
Min mor, der arbejdede hos PPR (Pædagogisk Psykologisk Rådgivning) foreslog at vi prøvede at få fat i enten en kugledyne eller en kædedyne til Linnea. Hun vidste fra sit arbejde at en dyne med vægt i er rigtig god til hyperaktive børn og til børn, der på anden måde havde brug for ekstra fysisk tryghed for at slappe af.

Så jeg gik i gang med at researche!!

KUGLEDYNE
Hos Protac kan man forskellige kugledyner. Kugledynen stimulerer sanserne, og skaber dermed en øget kropsbevidsthed. Kugledynen er fyldt med lydsvage plastikkugler. De mange kugler stimulerer både berøringssansen og muskel- og ledsansen, fordi vægten af de løstliggende kugler på en behagelig måde giver punktvise tryk på kroppen. Bevæger barnet sig under dynen, f.eks. vender sig i sengen, triller kuglerne lidt, og barnet får et nyt tryk og dermed ny respons tilbage til hjernen. Denne øgede fornemmelse af kroppen og kroppens grænser giver tryghed, og kugledynen virker derfor beroligende.

Kugledyner produceres med forskellige kuglefyld. Kugledynen med plastikkugler giver mest tyngde og tryk og dermed den kraftigste sansestimulering.
Kugledynen med en blanding af plastik- og polystyrenkugler er en lidt lettere dyne til de, der har brug for knap så kraftig en sansepåvirkning. Og kugledynen udelukkende med polystyrenkugler er til de, der kræver den letteste sansepåvirkning.

Dyne-typer til børn:
Junior: 100×140 cm. (38mm. plastik kugler)
Baby: 67×100 cm. (25mm. plastik kugler)
Præmatur: 50x 67 cm. (25mm. plastik kugler)

Man kan også leje en kugledyne hos Protac – læs mere hér.

KÆDEDYNE
Vi fandt en kædedyne hos Zibo.
Kædedynen ligner umiddelbart en almindelig dyne og kan anvendes i et helt almindeligt dynebetræk.
Den er syet i lange kanaler, hvori kæderne ligger. Der er tale om kæder af metal, der har fået en antirustbehandling. Dynen er helt lydløs, idet kæderne er fastgjort i dynes ender og kanalerne holder dem på plads. På den måde er dynen også god ved sensibilitet over for lyde.
Kanalerne gør også, at dynen falder helt tæt til kroppen og giver barnet en god grounding og jordnær fornemmelse, så det bedre mærker sig selv i forhold til sine omgivelser.

Kædedynen fås i flere størrelser og vægtkategorier:
– Baby 1,5 kg.
– Junior 3,4 kg. / 5 kg

Zibo’s konsulenter kan rådgive om, hvilken størrelse og vægt, der er brug for. Det afhænger både af barnets alder, vægt, og fysik, samt omfanget af de problematikker, der er tale om.

Du har altid mulighed for at afprøve dynen eller høre nærmere hos Zibo.
Læs andre forældres udtalelser efter at deres børn har prøvet kædedynen (bl.a. har en mor til en præmatur pige haft rigtig god effekt af dynen!).

Du kan leje en kædedyne i en prøveperiode, for at se om det er noget, der hjælper dit barn.

Vores valg og erfaringer med tyngde-dyne til Linnea
Vi endte med at låne en baby-kædedyne hos Zibo til Linnea i en 14-dages testperiode.
Desværre virkede det ikke til at dynen hjalp så meget på Linneas søvn som vi havde håbet – I hvert fald ikke entydigt…. Hun vågnede stadig rigtig mange gange i løbet af natten (5-10), og mange nætter virkede det som om dynen snarere var en irritation og hindring for hende, når hun skulle skifte side (hvilket hun gjorde ved at løfte benene lodret op og over (hun var lige begyndt at kravle så det gav ekstra meget motorisk uro på det tidspunkt). Andre dage virkede det dog som om dynen gav hende en lille smule tryghed, når hun var lige ved at falde hen efter en opvågning.

Så alt i alt var vi glade for at have prøvet dynen – men synes ikke resultatet var overvældende nok til at investere i den.

MEN jeg vil klart anbefale at afprøve en dyne med tyngde til dit urolige barn! Om ikke andet så for, som forælder, at kunne krydse af på listen over muligheder til, hvorfor dit barn ikke sover godt. Jeg ved at den hjælper mange præmature børn, samt (som Lene også skriver) børn med ADHD. Men også børn der “bare” sover rigtig uroligt kan have glæde af dynen. Man skal prøve sig frem, noget virker, andet ikke. Linnea er nu (knap 2 år) begyndt at sove igennem af sig selv.

Diskussion om forskellige dyner med tyngde
Læs bl.a. denne tråd om kugledyner hos Slyngebarn. Der er mange kreative sjæle, der øser af deres erfaringer mht produktion af forskellige typer af dyner med vægt (krøyer-kugler, bolde, kastanjer, boghvedeskaller…).

Oversigt over dyner med tyngde, der kan købes i DK
Oversigt over forskellige dyner med tyngde hos Hjælpemiddelbasen