Ny bog: Efterveerne – Den traumatiske fødsel

Forsiden » Forside » Familieliv » Bøger til mor og far » Ny bog: Efterveerne – Den traumatiske fødsel

Ny bog: Efterveerne – Den traumatiske fødsel

Denne artikel er sponsoreret af babybusiness.dk og turbineforlaget.dk
Alle links markeret med orange er sponsoreret

Jeg har modtaget en pressemeddelelse om ny bog, der sætter ord på, hvordan en del kvinder oplever deres fødsel som traumatisk. Og hvilke “efterveer” som i eftervirkninger, det har.

Det synes jeg er oprigtigt sørgeligt at læse. Men når det er et faktum, så er det med at gøre både mødre og fagfolk klogere på dette! Bogen “Efterveerne – Den traumatiske fødsel” henvender sig til kvinder, som har været igennem en traumatisk fødsel og til fagpersonale.

traumatisk fødsel

I “Efterveerne – Den traumatiske fødsel” fortæller kvinder med fødselstraumer ærligt om nederlaget ved en dårlig fødselsoplevelse, om tankerne og barselstiden efterfølgende, om ikke at turde få flere børn, og om at omgivelserne har svært ved at forstå, hvor traumatisk en fødsel kan være.

For rigtig mange kvinder er børnefødsler ikke den lykkelige begivenhed, som omverdenen helst vil høre om. Op mod en tredjedel af alle fødsler opleves som traumatiske af de fødende. For en stor dels vedkommende er oplevelsen så skræmmende, at kvinderne enten ikke tør blive gravide og føde igen, ønsker planlagt kejsersnit eller på anden måde er så negativt påvirkede af fødselsforløbet, at de undgår alt, som har med graviditet og fødsler at gøre. 2-6% af alle fødende udvikler endda PTSD (posttraumatisk stresssyndrom) som følge af traumatiske fødselsforløb.

Et traumatisk fødselsforløb har stor betydning. Ikke kun for den fødende, men også for hendes nærmeste – det lille barn og kvindens eventuelle andre børn, for kvindens partner og for samfundet som helhed.

I vore nabolande, hvor interessen for traumatiske fødsler og fødselsrelateret PTSD er større end i Danmark, er der foreninger for kvinder med fødselstraumer, ligesom der kontinuerligt forskes i problematikken. I Danmark er der ikke megen hjælp at hente, og “Efterveerne” falder derfor på et tørt sted. Bogen er blevet til gennem en lang række interviews, hvor både udenlandske og danske eksperter og terapeuter på området supplerer med viden om traumatiske fødsler og fødselsrelateret PTSD. Der gives også bud på relevante terapiformer i forhold til problemstillingen og arbejdet med problematikken forebyggende og fremadrettet.

Tegn på en traumatisk fødsel/fødselsrelateret PTSD kan være:

• Vanskelighed ved at frembringe positive minder og følelser fra fødslen
• Katastrofeagtige tanker om det at føde
• Frygt for at blive gravid igen ‒ og undgåelse af sex af samme årsag
• En dårlig barselstid
• Flashbacks, synsforstyrrelser, lydfølsomhed og søvnbesvær
• Undgåelse af alt, der har med fødsler at gøre

Efterveerne kan både læses som et samlet værk og bruges som opslagsværk. Bogen henvender sig til såvel kvinden med et traumatisk fødselsforløb i bagagen som fagfolk, der i det daglige har med gravide, fødende og nybagte mødre at gøre.

”Som mangeårig behandler af kvinder, der udvikler traumer i forbindelse med graviditet, fødsel og barsel, hilser jeg med glæde bogen Efterveerne velkommen. Den falder på et særdeles tørt og forholdsvis ubeskrevet sted. Jeg har ofte selv manglet en bog at kunne henvise egne klienter til, når de ville vide mere om, hvad der har ramt dem og hvorfor.”
Jordemoder og psykoterapeut MPF Susanne Rose Brønnum

”I alle tilfælde er der brug for forståelse for at forbedre fødselsoplevelserne for fremtidens forældre. Her er det, at Efterveerne spiller en enestående og fantastisk rolle, idet bogen giver vigtig indsigt for kommende forældre, både med og uden dårlige fødselsoplevelser i bagagen, og alle fagpersoner, som beskæftiger sig med fødsel.”
Fødselslæge Morten Beck Sørensen

”Her er bogen om, hvordan ganske almindelige kvinder kan hvirvles ind i et traumatisk fødselsforløb … Mosaikker er her samlet til en enestående dokumentarisk fremstilling, hvor hver eneste kvinde formår at skabe sin egen historie med sin egen stemme. Fortællingerne er rammet ind af forskellige fagpersoners indlæg belyst ud fra hvert deres speciale.”
Psykolog May-Britt Hollmann

Bogen udkommer d. 15. januar 2015

Prisen er 299,95 kr. og den kan købes hos Turbine Forlaget her.

| 2017-06-18T07:26:04+00:00 januar 12th, 2015|Bøger til mor og far, Fødsel|

Leave A Comment

Giv mig besked om nye kommentarer til dette indlæg via email.