Opskrift på den perfekte Ris ala mande

Af Lars Nøhr Andresen

Ingen jul uden ris ala mande og ingen ris ala mande uden ris, fløde, mandler, vanilje og kirsebærsovs. Desserten er simpel og lækker og bliver bedst, hvis du laver den helt fra bunden.


Foto Mikkel Tjellesen

Ris ala mande
(10-12 personer)

5 dl grødris
6 dl vand
2 liter sødmælk

250 gram smuttede mandler
Korn fra 3-4 vaniljestænger
6-8 spsk. sukker
5 dl piskefløde

3 glas søde dessertkirsebær
2 spsk. majsstivelse
Evt. lidt kirsebærvin

Bring ris og vand i kog. Brug en gryde med tyk bund, og kog risene under omrøring i 2 minutter. Tilsæt mælken, og bring i kog ved svag varme, mens du rører rundt. Kog videre under omrøring i ca. 10 minutter. Læg låg på, og kog i 30 minutter, og rør rundt en gang i mellem. Sæt grøden på køl, til den er helt kold.

Hak mandlerne groft, og rør mandler, sukker og vaniljekorn sammen. Pisk fløden til flødeskum, og vend den forsigtigt sammen med risengrøden. Stil i køleskabet i minimum to timer.

Bring kirsebær med saft i kog. Bland majsstivelse med lidt vand, og kom det i de kogende kirsebær. Kom evt. lidt kirsebærvin i sovsen, og server den lun.

Den hurtige
Skal det gå hurtigt, er ris ala mande faktisk en af de hurtigste desserter, som du kan lave. Hvis du har ingredienserne i huset, så er desserten klar på 10 minutter – selv om den nu engang har godt af at stå lidt.

1 stang færdigkogt risengrød
5 dl piskefløde
2 spsk. vaniljesukker
200 gram mandelsplitter

Pisk fløden og bland forsigtigt med risengrøden, vaniljesukker og mandelsplitter. Server afkølet med kirsebærsovs.

Tip
Prøv dig frem med mængden af flødeskum til risengrød, alt efter om du vil have den let og luftig eller tungere. Du kan også variere mængden af mandler … det er svært, at komme for mange mandler i ris ala mande.

Tip
Det, der tager længst tid ved at lave ris ala mande helt fra bunden er at lave risengrøden og køle den – og det er også risengrøden, der kræver mest opmærksomhed.

Tip
Kog de tømte vaniljestænger med risengrøden, så du får al vaniljesmag ud af dem.

Tip
Kom lidt revet citronskal eller saft i ris ala manden. Det gør den friskere.

Læs også:
Sådan bliver julebagning med børn en succes!
Kagens anatomi – godt pyntet er mere end halvt fuldendt!

Artiklen er bragt i føtex’ magasin MOOD – læs det her!

føtexføtex

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Giv mig besked om nye kommentarer til dette indlæg via email.