Sex efter fødsel: Tips og gode råd

Forsiden » Forside » Familieliv » Parforhold » Sex efter fødsel: Tips og gode råd

Sex efter fødsel: Tips og gode råd

Denne artikel er sponsoreret af babybusiness.dk og babybusiness.dk og sexshop.dk og dk.trustpilot.com
Alle links markeret med orange er sponsoreret

Efter blogindlægget Sex? Ikke i år, skat!, der omhandler bogen Ikke i år, skat! – bekendelser om manglende sexlyst efter fødslen, har jeg fået flere henvendelser om sex efter fødslen og diverse hjælpemidler til fornyelse af sexlivet. Der er stor interesse om emnet! Jeg anser ikke mig selv som ekspert, og har derfor fået en ekspert ind til at skrive nedenstående blogindlæg.

par

Sex efter fødslen – Tips og gode råd
Rigtig mange kvinder stille spørgsmålet igen og igen på diverse fora på internettet: Hvornår må man have sex efter fødslen, og hvordan kommer vi bedst i gang igen?

Det er ingen hemmelighed, at der efter fødslen sker store og små forandringer ved kvindens krop. Bl.a. trækkes livmoderen sammen, og der sker en naturlig udrensning af slim og blod samtidig med at hormonniveauet bliver højt pga. amning. Disse og mange andre forandringer stresser kvindens krop, hvilket af normale omstændigheder gør mange kvinder trætte (foruden en baby, der er vågen om natten…), og dermed mindre sexlystne.

Når alt dette sker, er det vigtigt at huske voksentid. På trods af en, eller flere, baby/er skal I lave noget sammen. Dette kan være gåture (mange taler bare bedre sammen på gåture – end at sidde ved siden af hinanden i en sofa… især hvis TV er tændt!), tilberede en god middag sammen eller noget helt tredje. Alt dette hænger naturligvis sammen med jeres sexliv, da ”alenetid” og muligheden for romantik øger begges partners lyst.

Hvornår kan vi have sex efter fødslen?
Umiddelbart er det meget vanskeligt at give et konkret svar på, da det er meget forskelligt fra par til par. Det afhænger selvfølgelig mest af kvinden, da det er hendes, krop der udsættes for mest stress. Hvis kvinden efter fødslen bliver syet, kan nogle kvinder have ondt i underlivet i et stykke tid efter fødslen.

Hvis kvinden til gengæld får en normal fødsel uden komplikationer, kan hun fysisk være klar til sex igen allerede et par uger efter. I skal dog begge være opmærksomme på, at der efter fødslen kan være det, som man kalder for barselsudflåd, som typisk tager 2-3 uger om at forsvinde. I denne periode er kvindens underliv ekstra følsomt, og chancen for infektion er større end normalt. Hvis I ikke kan holde fingrene fra hinanden, anbefales det at bruge et kondom.

Hvornår kommer sexlysten tilbage igen?
Det er helt almindeligt, hvis kvinders sexlyst er mindre efter fødslen. En af de største årsager til mindre lyst er træthed. Trætheden opstår på grund af den store stress, som kroppen udsættes for under fødslen og de mange hormoner, der opstår efter fødslen og under amningen. En anden ting som også mindsker sexlysten efter graviditeten skyldes den nærhed og kontakt som kvinden og barnet giver hinanden. Denne følelse viser sig i mange tilfælde midlertidigt at erstatte kvindens behov hos manden.

Der findes ingen tommelfingerregel for, hvornår sexlysten kommer tilbage. Det afhænger af mange forskellige faktorer, men hvis I virkelig vil have et godt udgangspunkt for et godt sexliv, er det vigtigt, at I taler åbent om jeres tanker og følelser, og giver hinanden plads og respekt.

Tips til at komme i gang med sex igen
Det er altid en god ide at tage den med ro i starten. Lad kvinden bedste tempoet og vælg gerne et tidspunkt i løbet af dagen, hvor I ikke er trætte. Sex behøver ikke foregå ml. kl. 23 og 6!

Manden skal være opmærksom på, at kvindens bryster under amningen er ekstra følsomme! Spørg hvor ømheden er, find sammen en god balance for berøringer.

De første par måneder efter fødslen kan kvinden opleve tørhed i skeden. Dette skyldes også en stresset krop, og de mange hormonforandringer. Det forsvinder igen forholdsvist hurtigt, og kan løses ved brug af glidecreme. Vælg altid en glidecreme uden parabener, der er dermatologisk testet.

Fornyelse af sexlivet
Eftersom der kan gå flere måneder før balancen i underlivet er genoprettet igen, kan I med fordel overveje at inddrage sexlegetøj til par. Der findes rigtig mange produkter på markedet, der henvender sig særligt til de par, der oplever problemer i sexlivet efter fødslen.

I Danmark findes der rigtig mange sexshops, og det kan være svært at finde hoved og hele i, hvilke er gode og hvilke ikke er gode. På Babybusiness.dk anbefaler vi også sexshop.dk, som efter hånden har en del år i branchen. Priserne er lave og servicen er god, hvis man kigger på Trustpilot.

Derudover kan I sagtens have sex uden samleje. Der findes nemlig mange måder, I kan være sammen uden seksuel akt. Ved at tale sammen viser I nærhed, hengivenhed og lyst til hinanden. Det lyder simpelthen, men ofte glemmer vi i hverdagens mange opgaver at tale sammen. I kan holde om hinanden, og kysse hinanden rundt omkring på kroppen eller hjælpe hinanden med at opnå orgasmer ved hjælp af jeres hænder eller ved en vibrator. Det er med andre ord kun fantasien, som sætter grænser for jeres sexliv i perioden efter fødslen.

| 2017-06-18T07:24:38+00:00 juli 19th, 2015|Parforhold, Sundhed|

One Comment

  1. Sandra 19. april 2014 at 01:31 - Reply

    Tak for god læsning 🙂
    Og heltsikkert nogen fif jeg vil bruge til mit eget sexliv…
    Jeg har selv været på udkik her efter sexlegetøj

Leave A Comment

Giv mig besked om nye kommentarer til dette indlæg via email.