Tips til internetsikkerhed for de små

Forsiden » Forside » Digitalt » Tips til internetsikkerhed for de små

Tips til internetsikkerhed for de små

Denne artikel er sponsoreret af e-gear.dk og netkablet.dk
Alle links markeret med orange er sponsoreret

Internettet er for længst blevet en fuldkommen integreret del af vores liv og en fast del af vores hverdag. Vi shopper, samarbejder og socialiserer på nettet og bruger det som en konstant kilde til information, men hvordan skal vi håndtere det, når vores børn pludselig fatter interesse?

Som voksne har vi efterhånden udviklet en radar, som vi bruger til at navigere igennem internettets tilbud og fristelser.

Vi ved når en reklame er ren bondefangeri, og hvilke links, der vil resultere i fire forskellige pop-ups eller en virus, men det har vores børn endnu ikke forstået.

Når man efterlader sit barn alene med en iPad med internetforbindelse i et kvarter, ved man aldrig hvad man vender tilbage til. Det kan både resultere i rod på ens iPad, eller endnu værre, at barnet er stødt ind i noget ubehageligt på nettet.

Det handler altså både om at beskytte dine elektroniske enheder imod barnet og at beskytte barnet imod dine elektroniske enheder.

Men hvordan gør vi det?

Her er 4 tips til internetsikkerhed for de kære små:

  1. Tag samtalen

Det første der er vigtigt, når man skal hjælpe sine børn med navigere rundt på nettet, på en sjov og sikker måde, er at tage samtalen om internetsikkerhed. Uanset dine børns alder er det godt at have en løbende dialog, om hvad der foregår online. Det er vigtigt, at samtalen ikke bare handler om, at folk nogen gange lyver om hvem de er online, men at man fortsætter dialogen.

Start med at stille spørgsmål om deres venner og hvad de laver online. Spørg derefter indtil om der har været episoder med online mobning i deres klasse. Udspørg dem om deres yndlings hjemmesider. Før du til sidst spørger om de har haft nogle ubehagelige oplevelser på nettet. Det vigtigste er at have en løbende dialog, der får barnet til at tænke over sin adfærd på internettet.

  1.  Undgå forbud

Undgå at lave urealistiske og strikse forbud for dine børn. Hvis et forbud absolut er nødvendigt, er det vigtigt, at barnet forstår, hvorfor forbuddet er sat op, så de ikke får trang til at overtræde forbuddet, bare for at se hvad der ville ske.

Ulempen ved forbud er, at de kan resultere i, at dit barn ikke tør fortælle dig, at de har haft en ubehagelig oplevelse på nettet. Det er umuligt at beskytte dit barn, hvis de ikke tør tale med dig om deres oplevelser.

  1. Hjælp børnene med at udvikle en kritisk sans

Udvikl dine børns kritiske sans, så de lærer at have en sund skepsis overfor andre mennesker på nettet og deling af informationer og billeder af dem selv. Lær dem at de skal være varsomme, fordi internettet også indeholder mennesker og virksomheder som er ude på at udnytte dem.

Det er selvfølgelig ærgerligt, at man er nødt til at videregive sine børn et skeptisk verdensbillede, men i den sidste ende er det desværre for deres eget bedste.

  1. Orienter dig

Sæt dig ind i hvilke hjemmesider dine børn besøger – gerne samme med dine børn. Lev dig ind i børnenes hjemmesider, vis interesse i stedet for frygt. Brug din kritiske sans når du besøger disse hjemmesider, hvis alarmklokkerne ringer, er det vigtigt at reagere. Husk, at det er vigtigt, at dine børn ikke kommer til at føle, at du invaderer deres privatliv – især hvis dine børn er teenagere – det vil resultere i at din indsats får negative følger.

Du kan finde ud af meget mere om internetsikkerhed for børn, og hvordan du beskytter din og dine børns elektronik i denne fine lille bog hos e-gear.

Det er vigtig som forælder at tage ansvar for at lære ens børn at agere på et netværk, som er sådan en stor del af verden i dag. Det er vigtigt ikke at være bange for at tage rollen som den tarveligt forælder, når det i sidste ende er dig, der står til ansvar for, hvad dit barn har lavet på nettet. Det er vigtig at vurdere om det de foretager sig er passende for deres aldersgruppe. Derudover skal man turde at træde i karakter, hvis det ikke er tilfældet.
Målet er at lære vores børn at internettet er et sjovt og informativt sted, men at det er vigtigt at bruge det med omtanke.

  1. Husk at beskytte mobilen

Vi er efterhånden blevet gode til at beskytte os selv mod virusangreb på computeren, men når det gælder tablets og mobilen er det også vigtigt at gøre sig nogle tanker ift. virus. Der er efterhånden en del virusser til mobilen, og her skal man også huske at sikre sig. Her kan du finde en fin guide til at beskytte mobilen mod virus.

Som sagt har de fleste af os i dag en udviklet sans for hvornår der gemmer sig noget skrammel bag et link eller en bannerreklame, men det tager nogle år og noget erfaring, før de små også opnår denne viden.

| 2016-07-12T10:05:55+00:00 juli 12th, 2016|Digitalt|

Leave A Comment

Giv mig besked om nye kommentarer til dette indlæg via email.