Værd at vide om dit barns søvn

Forsiden » Forside » Legetøj » Babylegetøj » Værd at vide om dit barns søvn

Værd at vide om dit barns søvn

Denne artikel er sponsoreret af sundhed.dk og sundhedsplejersken.dk og forbrugsguiden.dk
Alle links markeret med orange er sponsoreret

Søvn er en af de vigtigste grundsten for et sundt og velfungerende helbred for børn. Det skyldes at barnet udvikler sig hurtigt, og derfor har brug for at få ro og ny energi under søvnen. Hvis barnet ikke får tilstrækkelig søvn, bliver det fysisk og psykisk sårbar, og kan blandt andet blive mere modtagelig overfor infektioner.

Så meget skal dit barn sove

Det første år af barnets levetid er deres søvnmønster meget ustabil, og der er ingen tydelig rytme samt forskel på nat og dag. Patienthåndbogen har udarbejdet et par simple gode råd om babyer og søvn, som kan gøre dig klogere på barnets søvnrytmer. Du kan læse hele guiden her.

Et spædbarn mellem 0-3 måneder bør sove mellem 16-20 timer i døgnet. En baby på 3-6 måneder bør sove mellem 14-15 timer i døgnet, hvoraf 5 af timerne bør være i løbet af dagen. En baby på 6-12 måneder bør sove 13-14 timer i døgnet, gerne med et par lure på 2-4 timer i løbet af dagen.

Når barnet er et år, begynder det så småt at finde en passende søvnrytme. Det er en god idé at hjælpe barnet på vej ind i en god søvnrytme, ved at implementere gode putte-vaner allerede fra en tidlig alder.

Gode vaner tager tid 

Når barnet ca. er 3-4 måneder, kan I så småt begynde at arbejde jer hen imod nogle gode vaner. Start stille og roligt ud med for eksempel at gøre rummet mørkt, når barnet skal sove eller syng en lille beroligende sang.

I bund og grund handler det om, at I arbejder jer hen i mod et fast mønster, hvor aftenrutinerne bliver gentaget, så det kommer til at virke genkendeligt for barnet. Det er noget der tager tid og kræver tålmodighed, men også noget der vil gavne familien i sidste ende. Du kan med fordel læse denne artikel fra sundhedsplejersken.dk, hvis du ønsker flere gode råd omkring barnets søvn.

Hør dit barn med en babyalarm

En babyalarm kan give et fingerpeg, om barnet sover eller er ved at vågne. Det er som forældre praktisk at kunne høre barnet, hvis det ligger ude i barnevognen eller i et værelse for sig selv. Det giver ligeledes en god tryghedsfornemmelse, når man kan høre barnet via babyalarmen.

Når du kan høre at dit barn laver en lyd via babyalarmen er det en god idé, at gå ud og tjekke, om alt er som det skal være. Det er meget individuelt fra forældre til forældre, hvornår det giver mening at bruge en babyalarm og i hvilken sammenhæng. I bund og grund handler det rigtig meget om, hvad i føler jer mest trygge ved.

Der findes rigtig mange forskellige typer babyalarmer, som opfylder forskellige behov. Det er derfor vigtigt, at man finder en babyalarm, der fungere for én og som passer til ens specifikke behov. Forbrugsguiden har lavet en oversigt over, hvilke ting man skal overveje når man skal købe en ny babyalarm, samt hvilke forskellige typer der findes på markedet. Du kan læse hele babyalarm guiden her.

Hvor skal barnet sove?

Det sikreste er at lade sit spædbarn sove i en tremmeseng i samme rum som forældrene. Hvis det er den løsning I vælger, så er det en god idé at polstre sengen rundt i kanten. Dette er med til at øge sikkerheden, men også barnets tryghed. Efter 9 måneder inde i mors mave, vil barnet finde en stor tryghed i den trange og bløde sengeplads.

Vælger I derimod at tage barnet med i jeres seng, så skal I være opmærksomme på, at barnet skal have lige så meget plads at ligge på, som hvis det lå i sin egen seng. Barnet bør ikke sove mellem forældrene, da det risikerer at blive klemt om natten.

Gråd i forbindelse med søvn

Når barnet skal puttes eller er ved at falde i søvn af sig selv, kan barnet have tendens til at klynke lidt. Dette er helt normalt og kan være en måde for barnet at berolige sig selv på, inden det falder i søvn.

Hvis gråden derimod tager til, så skal forældrene tage affære. Det betyder nødvendigvis ikke, at barnet skal tages op. Man kan starte med at holde barnet omkring hovedet eller nusse det lidt i ansigtet. Det skulle gerne have en beroligende effekt. Virker det ikke kan du tage barnet op, og vugge det lidt til det falder i søvn.

I bund og grund handler det meget om at lære barnets signaler at kende og respektere dem. Gråd om natten kan sagtens bare betyde, at barnet er sulten, og derfor skal tages op til amning. Et barn græder i gennemsnit et par timer i døgnet. Dette er blandt andet barnets måde at kommunikere på, at det er sulten eller træt.

| 2017-07-29T08:44:12+00:00 juli 29th, 2017|Babylegetøj|

Leave A Comment

Giv mig besked om nye kommentarer til dette indlæg via email.